Poslovne vijesti

Home / Poslovne vijesti / Švedski parlament odbacio ženske kvote u upravama poduzeća

Švedski parlament odbacio ženske kvote u upravama poduzeća

Švedski parlament je u četvrtak 12. siječnja odbacio nacrt zakona vlade o određivanju kvote od 40 posto za žene u upravnim vijećima poduzeća jer je ocijenio da se jednakost ne treba postići prisilom.

Najavljen u rujnu, plan je propao tijekom prvog razmatranja odbora, jer se oporba desnog centra i desnice usprotivila, a podrška ljevice je bila nedostatna, piše moj-posao.net.

“Sadašnji omjer muškaraca i žena u upravnim vijećima poduzeća nije zadovoljavajući. Odbor drži da se izjednačenija raspodjela treba postići drugačijim sredstvima od pravne prisile”, naveo je parlament.

“Jako sporo napredujemo prema jednakosti u upravnim vijećima”, rekao je ministar gospodarstva Mikael Damberg, prenosi agencija TT.

Žene sada zauzimaju jedva 32 posto mjesta u upravnim vijećima, prema 47,5 posto svih mjesta u Švedskoj.

Švedska je u cjelini najbolja u pogledu kvota žena u EU (23 posto). Ali cilj od 40 posto za velika europska poduzeća u 2020., koji je odredila Europska komisija 2012., čini se nedostižnim.

Vlada lijevog centra je predložila godišnju kaznu između 250.000 i 5 milijuna kruna (između 26.000 i 526.000 eura ) prema vrijednosti tvrtke na burzi.

novo.hr
foto: shutterstock