auto-moto

Home / auto-moto/Poslovne vijesti / Švedski SAAB planira osnovati inovacijski program u Hrvatskoj

Švedski SAAB planira osnovati inovacijski program u Hrvatskoj

Švedska obrambena i sigurnosna tvrtka Saab u srijedu je priopćila da planira osnovati inovacijski program u Hrvatskoj, koji će se sastojati od centra za softver, znanstvenog parka i sveučilišnog istraživačkog programa. 

“Saab planira osnovati Inovacijski program u Hrvatskoj koji će povezati tri velike inicijative s ciljem stvaranja, održavanja i ubrzanja razvoja visoko-tehnoloških vještina i lokalnog zapošljavanja”, navodi se u priopćenju te tvrtke koja je proizvođač borbenih zrakoplova Gripen, a ponuda Kraljevine Švedske jedna je od četiri ponude koje je hrvatsko Ministarstvo obrane dobilo za nabavu borbenih zrakoplova. 

Iz Saaba u današnjem priopćenju ističu da inovacijski program uključuje partnerstvo između Saaba i Ericsson Nikole Tesle u pokretanju centra za razvoj softvera, koji će se nalaziti u novom znanstvenom parku u Hrvatskoj, a program će podržati istraživačka i industrijska suradnja Sveučilišta u Zagrebu i Kraljevskog instituta za tehnologiju iz Stockholma.

“Inovacijski program doprinijet će digitalnoj transformaciji i stvorit će nove prilike koje će rezultirati povećanjem globalne konkurentnosti i poslovanja”, naglašavaju iz Saaba.

Navode i kako visoko kvalificirana radna snaga u područjima razvoja softvera i cyber sigurnosti te konkurentna pozicija na tržištu rada čine Hrvatsku optimalnom lokacijom za osnivanje Saabovog novog softver centra, na kojem bi surađivao s tvrtkom Ericsson Nikola Tesla. 

“Cilj je uspostaviti i ponuditi usluge visoko kvalitetnog programskog inženjerstva kako bi se stvorila odlična vrijednost za klijente, nova radna mjesta i razvile kompetencije programskog inženjerstva u Hrvatskoj. Ovo može kreirati od 200 do 300 radnih mjesta u programskom inženjerstvu”, izjavio je u priopćenju predsjednik Saaba i izvršni direktor Håkan Buskhe.

Kako se najavljuje, centar za softver bit će smješten unutar predloženog znanstvenog parka, koji ima potencijal postati ključnim dijelom novog inovacijskog klastera u Hrvatskoj.

Uz objašnjenje da je Znanstveni park Lindholmen u švedskom Gothenburgu jedinstven i dokazan koncept gdje oko 24 tisuće ljudi svakoga dana radi, istražuje i uči, u Saabu kažu kako planiraju kreirati sličan ustroj temeljen na suradnji Hrvatske i Švedske.

Također ističu kako planiraju istraživačku i industrijsku suradnju zagrebačkog Fakulteta elektrotehnike i računarstva s Kraljevskim institutom za tehnologiju iz Stockholma. Saab će tim aktivnostima povezati akademsku suradnju te dvije ustanove na području kooperativne robotike i autonomije (podržat će istraživački prijedlog ACROSS), što će rezultirati uspostavom dinamičnog i inovativnog klastera u Hrvatskoj, navodi se u priopćenju.

“Primarna ponuda usluga uključivat će  razvoj softvera i sustava, cyber sigurnost i tehničke publikacije. Glavni fokus bit će na područjima obrane, zrakoplovstva, telekoma, javnog sektora, prijevoza i mobilnosti”, zaključuje se u priopćenju Saaba. 

Inače, Kraljevina Švedska jedna je od država čije su ponude početkom listopada otvorene za nabavu višenamjenskog borbenog zrakoplova, a uz ponudu te zemlje pristigle su i ponude Grčke, Izraela i SAD-a.

N.H./h

foto: Saab

 

Tagovi: