Poslovne vijesti

Home / Poslovne vijesti/turizam / Svjetska turistička organizacija: Svijetom putovalo 5,3 posto više stranih turista

Svjetska turistička organizacija: Svijetom putovalo 5,3 posto više stranih turista

ZAGREB, 10. kolovoza 2016. (novo.hr/hina) – Svijetom je u prva četiri mjeseca ove godine putovalo blizu 350 milijuna stranih turista, što je oko 18 milijuna ili 5,3 posto više nego u isto vrijeme prošle godine, a sličan se trend rasta očekuje i od svibnja do kraja kolovoza, ističu iz Svjetske turističke organizacije – UNWTO.

Napominjući kako je rast međunarodnih turističkih dolazaka u prva četiri mjeseca ove godine iznad očekivanja, iz UNWTO-a u sklopu najnovijeg izdanja Svjetskog turističkog barometra, koji sažima podatke o stranim turističkim dolascima u svijetu, naglašavaju da bi ova godina mogla biti sedma uzastopna s natprosječnim rastom u svjetskom turizmu.

Podsjećaju pritom da je prošla godina završila sa 4,6 posto više tih dolazaka nego u 2014.

“Rezultati za prva četiri mjeseca pokazuju snažnu želju ljudi za putovanjima, što vodi daljnjem rastu turističke potražnje i turizma općenito u gotovo svim regijama svijeta i to unatoč stalnim izazovima, među kojima je najveći svakako sigurnost na što nas podsjećaju brojni tragični događaji posljednjih nekoliko mjeseci. Turizam jest otporan i fleksibilan, ali svi moramo nastaviti zajedno raditi kako bi se riješile te globalne prijetnje na svim razinama”, poručio je u povodu objave rezultata glavni tajnik UNWTO-a Taleb Rifai.

Novo izdanje UNWTO-ova barometra, osim ukupnih pokazuje i da su gotovo sve svjetske regije i subregije u prvim mjesecima ove godine imale poraste dolazaka stranih turista, a mnoge su destinacije izvijestile i o dvoznamenkastom rastu u odnosu na prošlu godinu.

“Izgledi za svibanj-kolovoz također ostaju vrlo pozitivni te se očekuje da će samo u tom razdoblju, koje je vrhunac ljetne sezone, svijetom putovati oko 500 milijuna turista, što čini oko 41 posto ovogodišnjih ukupnih međunarodnih turističkih dolazaka”, predviđaju iz UNWTO-a.

Očekuju da bi rast međunarodnih dolazaka do kraja godine mogao iznositi oko 4,5 posto u odnosu na 2015.

Najveći porasti u regiji Azije i Pacifika

Najveći porast međunarodnih turističkih dolazaka među svjetskim regijama u prva četiri mjeseca ove godine od 9 posto u odnosu lani, zabilježila je regija Azija i Pacifik, a i sve njihove subregije imale su rast dolazaka od 7 ili i više posto, primjerice, jugoistočna Azija i Oceanija oko 10 posto, a sjeveroistočna Azija 8 posto.

U Africi je međunarodnih turističkih dolazaka bilo 7 posto više, čemu je po ocjeni UNWTO-a najviše pridonio oporavak turizma u subsaharskoj Africi koja je zabilježila 13 posto više dolazaka stranih turista, za razliku od nastavka negativnog trenda u sjevernoj Africi, s 8 posto manje dolazaka.

Amerike su ukupno zabilježile 6 posto više međunarodnih turističkih dolazaka, od čega su srednja i južna Amerika s porastima od 7 posto, Karibi sa 6, a sjeverna Amerika s 5 posto.

Europa je, iako s manjim porastima dolazaka stranih turista od 4 posto u odnosu na prošlogodišnja prva četiri mjeseca, ipak i dalje najposjećenija svjetska regija, koja je, po ocjeni UNWTO-a, učvrstila svoje pozicije na temelju zdravog rasta turizma u svojim subregijama sjeverne te srednje i istočne Europe od po 6 posto, a potom i južne te mediteranske Europe od po 4 posto, ali i zapadne Europe, koja je imala i najmanji rast u Europi od 3 posto.

Za Bliski istok iz UNWTO-a, na temelju ograničeno dostupnih podataka procjenjuju da je međunarodnih turističkih dolazaka do travnja ove godine bilo oko 7 posto manje nego lani.