Poslovne vijesti

Home / Poslovne vijesti/zdravlje i ljepota / Takedi odobrenje za najveće preuzimanje jedne japanske kompanije u inozemstvu

Takedi odobrenje za najveće preuzimanje jedne japanske kompanije u inozemstvu

Japanski farmaceutski div Takeda Pharmaceutical u srijedu je dobio odobrenje dioničara za preuzimanje britanskog proizvođača lijekova Shire za 59 milijardi dolara, što će biti najveće preuzimanje jedne japanske kompanije u inozemstvu.

Odobrenje većine dioničara Takede u srijedu uslijedilo je nakon dugih pregovora u kojima je ta japanska kompanija morala u nekoliko navrata mijenjati ponudu.

Kako će se zbog preuzimanja povećati dugovi Takede, dio dioničara bio je protiv tog prijedloga.

Odobrenje za to preuzimanje trebali bi još dati i dioničari Shirea, koji će se sastati kasnije u srijedu.

To preuzimanje dio je strategije širenja Takede u inozemstvu, a njime bi kompanija ušla među 10 najvećih svjetskih proizvođača lijekova.

Preuzimanje Shirea, kompanije osnovane u Ujedinjenom Kraljevstvu a koja je prije desetak godina sjedište premjestila u Dublin, omogućit će Takedi proširenje svojeg portfelja lijekova za karcinome, želučane i moždane bolesti.

Uz to, Shire, koji zapošljava oko 24.000 radnika u 65 zemalja svijeta, ima značajnu ulogu na američkom tržištu.

No, jedan od dijelova svojeg poslovanja Takeda će morati prodati po nalogu europskih regulatora koji se brinu za konkurentnost.

N.H./hina

foto: Takeda

Tagovi: ,