Ostale vijesti

Home / Ostale vijesti / Talijanski premijer zbog debakla na referendumu podnosi ostavku

Talijanski premijer zbog debakla na referendumu podnosi ostavku

Talijani su se u nedjelju izjašnjavali o ustavnoj reformi koja je predviđala drastično smanjenje ovlasti Senata, a bio bi to najdalekosežniji institucionalni preustroj otkako je prije 70 godina Italija postala republika.

Talijanski premijer Matteo Renzi objavio je na konferenciji za novinare u Rimu da namjerava podnijeti ostavku nakon poraza na referendumu o njegovim ustavnim promjenama.

Talijanski premijer Matteo Renzi doživio je težak poraz na referendumu o ustavnim promjenama, tvrdi Reuters pozivajući se na izlazne ankete i preliminarne neslužbene rezultate referenduma. Oporba je već počela upućivati zahtjeve za njegovu ostavku.

Neslužbeni rezultati pokazuju da je protiv Renzijevih ustavnih promjena glasalo između 57 i 61 posto glasača, dok je za promjene bilo njih između 39 i 43 posto. Renzijevu ostavku u nedjelju navečer su zatražili jedan od čelnika stranke desnog centra Renato Brunetta i vođa Sjeverne lige Matteo Salvini.

“Preuzimam punu odgovornost za poraz i podnijet ću ostavku. Ovo je kraj moje vlade”, kazao je Renzi, koji je kazao kako će u ponedjeljak popodne predati svoju ostavku predsjedniku Republike Sergiu Mattarelli. Renzi se javnosti obratio nakon što su objavljeni preliminarni i neslužbeni rezultati referenduma na kojem se protiv ustavnih reformi izjasnilo između 57 i 61 posto glasača.

Talijani su se u nedjelju izjašnjavali o ustavnoj reformi koja je predviđala drastično smanjenje ovlasti Senata, a bio bi to najdalekosežniji institucionalni preustroj otkako je prije 70 godina Italija postala republika. Reforma bi vladi olakšala donošenje zakona, posebno u kombinaciji s novim izbornim zakonom, usvojenim prošle godine, koji pobjedniku idućih izbora, koji se očekuju 2018., osigurava sigurnu parlamentarnu većinu. Ključni element reforme je bilo ukidanje obveze da sve zakone moraju odobriti oba doma parlamenta i smanjenje Senata s 315 na 100 mjesta, dok članove više ne bi birali građani.

D.B./hina

foto: The Telegraph