Poslovne vijesti

Home / Poslovne vijesti/tehnologija / Talijanski regulator kaznio Amazon i Apple zbog suzbijanja cjenovne konkurencije

Talijanski regulator kaznio Amazon i Apple zbog suzbijanja cjenovne konkurencije

Talijanski regulator izrekao je u utorak novčane kazne američkim tehnološkim divovima Appleu i Amazonu, tvrdeći da su selekcijom prodavača na digitalnoj platformi ograničavali konkurenciju u cijenama nekih Appleovih proizvoda.

Dvije kompanije uredile su ugovorima iz 2018. da samo određeni trgovci smiju na Amazonu prodavati Apple i Beats, čime su prekršeni propisi EU-a i ograničena je konkurencija u cijenama, utvrdio je talijanski regulator.

Amazonu je zato izrečena novčana kazna od 68,7 milijuna eura, a Appleu od 134,5 milijuna eura i dvije kompanije moraju ukinuti ograničenja i omogućiti svim prodavačima izvornih Appleovih proizvoda da ih prodaju na Amazon.it-u.

“Kako bismo bili sigurni da naši klijenti kupuju izvorne proizvode, blisko surađujemo s našim partnerima-prodavačima i angažirali smo timove stručnjaka širom svijeta koji surađuju s policijom, carinom i trgovcima kako bi se prodavali samo autentični Appleovi proizvodi”, tvrde u Appleu.

Naglašavaju i da nisu prekršili propise o ravnopravnom tržišnom natjecanju.

Amazon je u odvojenom priopćenju objavio da se ne slaže s odlukom talijanskog regulatora, tvrdeći da je njegova kazna “nesrazmjerna i neopravdana”.

Odbacujemo sugestiju da Amazon ima koristi od isključivanja prodavača iz (…) trgovine budući da se naš poslovni model temelji na njihovom uspjehu“, stoji u priopćenju.

Zahvaljujući sporazumu klijenti u Italiji mogu u našoj trgovini naći najnovije proizvode Apple i Beats i na raspolaganju im je katalog s više od dvostruko više proizvoda, boljim cijenama i bržom isporukom”, poručuju. 

K.A./H

foto: Apple