Poslovne vijesti

Home / Poslovne vijesti/turizam / Terme Maribor u vlasništvu ruskog Gazproma u 2018. u gubitku 5,2 milijuna eura

Terme Maribor u vlasništvu ruskog Gazproma u 2018. u gubitku 5,2 milijuna eura

Mariborska turistička kompanija Terme Maribor, koja je preko tvrtke Platanus u vlasništvu ruskog energetskog diva Gazproma, objavilo je revidirano godišnje izvješće za 2018. koje pokazuje pad prihoda od turizma i ugostiteljstva i gubitak od 5,2 milijuna eura.

Direktorica Tatjana Karpovitš, koja Terme Maribor vodi od 9. listopada prošle godine, uglavnom to pripisuje smanjenju vrijednosti nekretnina za oko četiri milijuna eura, piše mariborska Večer. Prodaja hotelskih kreveta pala je nakon nedostatka snijega početkom 2018. godine, nakon otkazivanja skijaškog natjecanja Zlatna lisica i preuređenja gradskih hotela, koje vodi međunarodni hotelski lanac Accor Hotels. Terme Maribor do 2. listopada prošle godine vodio je Španjolac Ignacio Rodriguez Blas, koji svoja obećanja o poboljšanju poslovanja nije ostvario, a do imenovanja Tatjane Karpovitš, direktor je bio Rus Dmitrij Rudakov.

Najavljuju obnovu hotela
U posljednjih pet godina Terme Maribor su samo 2017. godinu završile s pozitivnim poslovanjem. Pri tome su 1,2 milijuna eura dobiti ostvarili prodajom trgovačke djelatnosti (Travel Shop) i Gostionice Štajerc. Upravo od trgovačke djelatnosti Terme Maribor su 2017. godini ostvarile više od 15 milijuna eura. Prošle godine nastavljeno je smanjenje prihoda od turizma za 10 posto (na 8,8 milijuna eura), što Karpovitš pripisuje lanjskoj podjeli hotela Bellevue Pohorje u samostalnu tvrtku HBP. 

Ukupni prihodi od prodaje iznosili su samo 9,2 milijuna eura, što je gotovo dvije trećine manje nego godinu dana ranije. Prije početka ljeta, Medicinsko-termalni centar Fontana prodan je Dijagnostičkom centru Bled. To je bio najprofitabilniji dio kompanije, kojim su ruski vlasnici pokrivali slabo poslovanje hotela.  Danas kompanija posjeduje samo hotele Ibis i Mercure te Bellevue na Pohorju, Gostionicu kod tri ribnjaka i hotel Habakuk. Rusi su najavljivali višefaznu obnovu hotela Habakuk na donjoj stanici pohorske žičare. 

U prvoj fazi trebalo je obnoviti recepciju, kuhinju, restoran i neke prostorije, dio kupališta odnosno bazen. U završnoj fazi obnovili bi cijeli hotelski kompleks koji se nekad hvalio s pet zvjezdica, ali je prije četiri godine pao na četiri. Terme Maribor koje su krajem 2018. godine imale 202 zaposlenika, sredinom srpnja planirale su preseljenje 86 radnika iz hotela Habakuk u tvrtku kćer HBP, gdje već radi 20 radnika hotela Bellevue.  Za to su se odlučili nakon podjele tvrtka na urbani i pohorski dio, što će omogućiti olakšavanje poslovanja i dobivanje kredita. Međutim, u kolovozu, iako je Uprava postigla dogovor sa sindikatima i radničkim vijećem, plan je privremeno zaustavljen.

Ništa od velikih ulaganja 
Ruski vlasnici, pisao je list Večer u veljači ove godine, već neko vrijeme traže izlaz iz cijele te priče, koja je uglavnom obilježena iscrpljivanjem kompanije, umjesto ispunjenjem velikih obećanja o razvojnim ulaganjima, dolasku ruskih turista i jačanju cijele grupe.  Pri tome, kako kako su rekli izvori Večeri, nisu zainteresirani za odgovornost prema lokalnom okruženju, niti što će urušavanje Termi Maribor značiti za širu turističku i ekonomsko-socijalnu sliku Maribora i regije. Kompanija je povezana s mnogim kooperantima i dobavljačima koji su zbog svega toga u velikoj neizvjesnosti. 

novo.hr

foto: terme-maribor.si