auto-moto

Home / auto-moto/Poslovne vijesti / Toyota povlači milijun hibridnih vozila zbog tehničkog problema

Toyota povlači milijun hibridnih vozila zbog tehničkog problema

Japanski automobilski div Toyota najavio je u srijedu da će povući više od milijun hibridnih vozila širom svijeta zbog problema s električnim žicama koji bi mogao prouzročiti požar u vozilu.

Radi sigurnosnih provjera povučeno će biti oko 1,03 milijuna automobila marki Prius, Prius PHV i C-HR, proizvedenih u razdoblju od lipnja 2015. do svibnja 2018. godine, izvijestili su iz japanske tvrtke.

Od navedene ukupne brojke, 554 tisuće automobila bit će povučene u Japanu, 219 tisuća u Europi a 217 tisuća u Sjevernoj Americi.

“Postoji mogućnost kratkog spoja… na električnim žicama i stvaranja visoke temperature pri njihovom trošenju povezanom s vibracijama u vožnji”, objasnili su iz Toyote u dokumentu dostavljenom japanskom ministarstvu prometa.

“To u najgorem slučaju može prouzročiti požar u vozilu”, stoji u dokumentu.

Glasnogovornica Toyota Japana kazala je da joj nisu poznati slučajevi ozljeda u Japanu povezani s tim problemom.

“Teško je znati je li se takav incident dogodio i koliko puta”, istaknula je ona u izjavi za AFP.

Toyota je od 1997. godine prodala više od 10 milijuna hibridnih vozila, uključujući i one marke Prius.

Godine 2016. najavili su povlačenje ukupno 3,37 milijuna vozila širom svijeta zbog problema sa sigurnosnim jastucima i sustavom upravljanja ispuštanjem isparenja goriva.

Kada je u pitanju marka Prius, najveći je opoziv bio onaj iz veljače 2014. godine, kada je povučeno više od 1,9 milijuna tih automobila.

D.B./hina

foto: Toyota