interijeri

Home / namještaj / Tri savjeta za uređenje interijera

Tri savjeta za uređenje interijera

Dizajnerica interijera s diplomom Instituta tehnologije u Dublinu, Ana Deg, stoji iza istoimenog studija specijaliziranog za rezidencijalni dizajn – osmišljavanje interijera kuća i stanova te hotela. U suradnji s nagrađivanim arhitektonskim studijem 3LHD radila je na projektima poput dizajna hotela Lone, hotela Amarin, Rezidencije Central te je surađivala s arhitektonskim studijem Randić i suradnici, kao i britansko-hrvatskim arhitektonskim studijem Scott Brownrigg. Evo nekoliko dobrih ideja koje je predložila specijalno za sve Büro 24/7 čitatelje.

Pri dizajnu interijera svakom se pristupa na vrlo individualan način jer se isti razlikuje od drugih s obzirom na svoju arhitekturu prostora, životne navike korisnika koji uvelike određuju taj prostor, te budžet koji diktira odabir namještaja i materijala. Na primjeru svoja tri projekta, pokazat ću kako se istim dizajnerski pristupilo kako bi se zadovoljili zahtjevi prostora, budžeta i navika investitora.”

Suvremeni dizajn u starinskom interijeru

Tri savjeta za uređenje interijera

Studio Ana Deg, koji je ujedno i moj životni prostor, nalazi se u starinskom stanu u zgradi izgrađenoj 1902. godine. Interijer je specifičan zbog svoje arhitekture – visoki i oslikani stropovi, starinska stolarija i parket, te raspored i veličina prostorija koji je odgovarao tadašnjem načinu života. Takav je prostor sam po sebi vrlo impresivan, prostorije su velike i visoke, a stolarija, pod i strop visoko su dekorativni. Moj je koncept bio opremiti takav prostor suvremenim namještajem jednostavnih i čistih linija te na taj način dodatno naglasiti dekorativnost starinskog interijera.

U takozvanim salonskim prostorijama, gdje su vrata smještena na sredini zida i spajaju dvije glavne prostorije, smjestila sam biblioteku s obje strane vrata i na taj način naglasila simetriju i skladnost prostora.

Tri savjeta za uređenje interijera

Klasični komadi namještaja poput Le Corbusierove LC4 ležaljke skladno se uklapaju u takav tip interijera.

Tri savjeta za uređenje interijera

S obzirom na to da su pod i strop visoko dekorativni, koristila sam neutralnije boje u interijeru – crna i bijela, tamnosmeđa te boja pijeska s detaljima u sivo-plavoj boji.

Tri savjeta za uređenje interijera

Visoko dekorativni starinski interijeri trpe i dekorativniji namještaj u, naravno, dobro osmišljenoj, reduciranoj formi. U ‘open-plan’ prostoru blagovaonice i kuhinje, kao kontrast čistoj i monolitnoj formi kuhinje u bijeloj boji i visoko-reflektivnom plemenitom čeliku, stavila sam blagovaonski stol crne boje s dekorativnim tokarenim nogama. Takav stol u kombinaciji s crnim stolicama elegantne forme daju bogatiji, dekadentniji izgled prostoriji.

Boja u interijeru

Boja se može koristiti kao ‘low budget’ i efektan vizualan element u interijeru. Na primjeru ovog interijera može se vidjeti kako je boja dominantan dekorativan element u prostoru. Odabrala sam tri boje koje sam koristila u interijeru stana – boja pijeska, sivo-smeđa i maslinasto-zelena. Bazna boja koja se koristi na većini zidova i namještaja je bijela, uz detalje u boji senfa.

Tri savjeta za uređenje interijera

Tri savjeta za uređenje interijera

Kao kontrast visoko dekorativnom bojanom zidu u navedene tri boje, većina je namještaja bijele boje i monolitnih, čistih linija. Na taj način prostor djeluje smireno i skladno, dok ga intervencija bojom čini zanimljivijim.

Tri savjeta za uređenje interijera

U spavaćoj sobi ponovila sam tri dominantne boje, ali ovaj put u drugačijoj formi. Krevet je sivo-smeđe boje, zid iza njega u maslinasto-zelenoj, dok su zastori u boji pijeska.

Tri savjeta za uređenje interijera

Drvo u interijeru

Drvo je materijal koji uvelike može vizualno oplemeniti prostor, upotrebom tog materijala suvremeni minimalistički interijeri djeluju toplo i udobno. Na primjeru dizajna ovog prostora, drvo je korišteno kao vizualan i funkcionalan element. S obzirom da je glavni ‘open plan’ prostor (koji sadrži ulaz, dnevni boravak, blagovaonicu i kuhinju) limitirajuće veličine, koristila sam drvene panele kako bih razdvojila pojedine sadržaje, ne želeći pritom u potpunosti anulirati otvorenost prostora.

Tri savjeta za uređenje interijera

Prilikom ulaska u interijer, direktno nailazimo na drveni panel, koji razdvaja kuhinju od ostatka prostora. Drveni ‘zid’ se kosinom vizualno otvara prema prostoru te se iz iste nastavlja blagovaonski stol, koji je ujedno i nastavak radne ploče sa strane kuhinje.

Tri savjeta za uređenje interijera

Tri savjeta za uređenje interijera

S obzirom na to da je drvo jak vizualan element, ostatak prostora je čist i jednostavan u bjelini, dok su akcenti poput barskih stolica u crnoj boji.

Tri savjeta za uređenje interijera

Tri savjeta za uređenje interijera

Više informacija o radu Ane Deg potražite na www.anadeg.com.

Izvor: buro247.hr

Tagovi: