Poslovne vijesti

Home / Poslovne vijesti / Trump na neodređeno odustao od povećanja carina Meksiku

Trump na neodređeno odustao od povećanja carina Meksiku

Američki predsjednik Donald Trump izjavio je jučer da je vlada Meksika postigla sporazum sa Sjedinjenim Državama o sprječavanju “poreznog rata”, obvezujući se na poduzimanje “snažnih mjera” za ograničavanje broja migranata uglavnom iz Srednje Amerike koji nezakonito prelaze južnu granicu SAD-a.

Trump
je zaprijetio da će od ponedjeljka nametnuti 5% uvoznih carina na sve meksičke proizvode ako Meksiko ne pristane na njegove zahtjeve da pooštri svoje granice, a njegova objava dogovora uslijedila je nakon trodnevnih pregovora Meksika i SAD-a u Washingtonu.

– Ovime su na neodređeno vrijeme suspendirane carine koje su SAD u ponedjeljak trebale uvesti Meksiku, napisao je sinoć Trump na Twitteru.

Meksiko se, zauzvrat, složio poduzeti snažne mjere kako bi zaustavio migracije kroz Meksiko i na našu južnu granicu. To se čini kako bi se uvelike smanjilo ili uklonilo nezakonito useljavanje koje iz Meksika dolazi u SAD, dodao je Trump.

Američki graničari uhitili su u svibnju više od 132.000 ljudi koji su prešli iz Meksika, što je najviša mjesečna razina od 2006. godine, a Trump, koji se suprotstavio onome što opisuje kao “invaziju”, zaprijetio je nametanjem poreza i do 25 posto ako se Meksiko ne usredotoči na taj problem. Meksiko je napravio ustupke tijekom razgovora, nudeći slanje 6.000 vojnika na južnu granicu s Gvatemalom, ali je također poručio da želi vidjeti dugoročno rješenje koje će uključivati pomoć za gospodarski razvoj.

P.T./hina

foto: arhiva.nh