Ostale vijesti

Home / Ostale vijesti / Trump neće zatvarati zemlju u slučaju drugog vala pandemije

Trump neće zatvarati zemlju u slučaju drugog vala pandemije

Američki predsjednik Donald Trump kazao je u četvrtak da u slučaju drugog vala pandemije koronavirusa neće pokušati uvesti karantenu i zatvoriti zemlju.

Namjeravamo ugasiti vatru, nećemo zatvoriti zemlju, kazao je Trump referirajući se na mogući drugi valu pandemije tijekom posjeta tvornici Ford u državi Michigan.

Do ove izjave dolazi istodobno s ublažavanjem restriktivnih mjera koje poduzima 50 američkih saveznih država, među kojima one s republikanskim vodstvom vrše pritisak za što bržim ponovnim pokretanjem zemlje, dok one s demokratskim vodstvom traže više opreza prilikom smanjenja restrikcija.

Dužnosnici javnog zdravstva upozorili su protiv prebrzog ublažavanja mjera ističući da bi to moglo voditi pojavi drugog vala virusa na jesen i zimu. Među njima raste strahovanje da neće ovisiti o političkoj ili javnoj volji hoće li mjere karantene ponovno biti potrebne.

Unatoč Trumpovom opiranju vlasti saveznih država i lokalne razine pribjegle su zatvaranju i uspostavi karantene u pandemiji koja je pogodila zemlju.

Tijekom posjeta tvornici američki predsjednik odbio je nositi zaštitnu masku u javnosti, kako je inače predviđeno za boravak u zatvorenom prostoru, našto ga je posjetio i državni odvjetnik te zemlje.

Nisam htio dati medijima to zadovoljstvo da me vide s njom, rekao je Trump na pitanje zbog čega je odlučio ne nositi masku.

P.T./hina

foto: driving.ca

Tagovi: