Poslovne vijesti

Home / Poslovne vijesti/tehnologija / U Čakovcu predstavljeni novi prostori za razvoj poduzetništva u Tehnološko-inovacijskom centru Međimurje

U Čakovcu predstavljeni novi prostori za razvoj poduzetništva u Tehnološko-inovacijskom centru Međimurje

Na inicijativu Međimurske županije i Regionalne razvojne agencije Međimurje REDEA d.o.o., 2011. godine osnovan je Tehnološko-inovacijski centar Međimurje koji se danas pozicionirao kao centralna poduzetnička potporna institucija na području Međimurske županije koja provodi programe razvoja poduzetništva.

Strateški cilj TICM-a je stvarati poticajne uvjete za razvoj na znanju utemeljenih poduzeća u Međimurskoj županiji kroz izgradnju materijalnih i ljudskih kapaciteta, pružajući na jednom mjestu korisnicima pristup svim traženim resursima (infrastrukturi, opremi, informacijama, znanju, vještinama, umrežavanju, itd.) koje su ključne za ostvarenje njihove poslovne uspješnosti. „Bogatstvo znanja djelatnika TICM-a, predanost profesionalnom i kvalitetnom odnosu s korisnicima naših usluga, projektne reference i razgranata međunarodna mreža poslovnih partnera  pozicionira TICM kao ključni poduzetnički centar u regiji. Trenutno u inkubatoru TICM-a posluje 39 poduzeća s 120 zaposlenika“, rekao je direktor TICM-a Ivan Plačko na konferenciji za medije održanoj danas u coworking prostoru novouređenog potkrovlja zgrade 1 TICM-a. U uređenje i opremanje potkrovlja u proteklih godinu dana uloženo je više od 4 milijuna kuna u okviru projekta Proširenje poduzetničke poslovne infrastrukture u Centru znanja Međimurske županije financiranom iz fondova Europske unije.  

TICM trenutno djeluje u dvije zgrade poslovnog inkubatora – TICM1 i TICM2, površine 3000 m² s 43 ureda, coworking/predinkubacijskim uredom od 90 m² i nizom zajedničkih prostorija. Uz dvije zgrade u procesu obnove je i treća zgrada TICM3, gdje će početkom 2020. godine poduzetnicima na raspolaganju biti dodatnih 18 dodatnih ureda, informatička učionica i prateći prostori. Već sada rezervirano je 13 ureda što je pokazatelj velike potražnje za uslugama TICM-a i ukazuje na činjenicu da je Međimurje županija poduzetništva.

Mladi poduzetnici već rade u novim prostorima

U proteklih 11 godina, zaposlenici TICM-a za poduzetnike su pripremili i proveli 40 projekata vrijednih 27 milijuna kuna, dok je u pripremi niz novih projekata. Ukoliko tome pribrojimo projekte unaprjeđenja poduzetničkog okruženja dolazimo do iznosa od 142 milijuna kuna. „Tehnološko-inovacijski centar Međimurje je osnovan kako bi nudio usluge koje do njegovog osnivanja nisu postojale na regionalnom tržištu, a čiji je cilj potaknuti brži razvoj temeljen na znanju utemeljenog gospodarstva u Međimurskoj županiji uz poseban fokus na informacijsko-komunikacijske tehnologije. Pružanjem usluga inkubacije, savjetovanja, edukacije i informiranja TICM izravno utječe na stvaranje povoljnog poduzetničkog okruženja u Međimurskoj županiji. Značajan angažman ulaže se u pružanje mentorskih usluga potencijalnim i postojećim poduzetnicima.  Sve je to upravo TICM, mjesto gdje ideja postaje stvarnost. Današnje otvaranje ovog potkrovlja s novim uredima, pozicionira TICM kao vodeću poduzetničku potpornu instituciju regionalno i kao primjer dobre prakse nacionalno“, istaknuo je župan Međimurske županije Matija Posavec.

Od početka cijele inicijative 2009. godine iz godine u godinu jačao operativni kapacitet TICM-a te se paralelno proširivala paleta savjetodavnih usluga dostupnih poduzetnicima.

Međimurski župan Matija Posavec i djelatnici Redee i TICM-a u obilasku radova treće zgrade

Čestitam Ivanu, Sani  Đukes, Igoru Kovačiću, Tomislavu Brezniku, Simoni Žikić i Lei Trojnar Mustak na uspješnoj provedbi ovog i svakog projekta koji će biti realizirani u narednom periodu, a nadam se da će se u ovim novim prostorima iznjedriti još uspješnih međimurskih poduzetničkih priča. Međimurska županija će i dalje pomagati u daljnjem razvoju TICM-a.“, zaključio je župan Posavec.

novo.hr/MŽ

foto: MŽ