Poslovne vijesti

Home / Poslovne vijesti/turizam / U drugom tromjesečju značajno pala dobit Ryanaira

U drugom tromjesečju značajno pala dobit Ryanaira

Zrakoplovna kompanija Ryanair u ponedjeljak je izvijestila kako joj je dobit prije poreza u razdoblju od travnja do lipnja pala za 21 posto, na 242,9 milijuna eura, kao rezultat nižih cijena karata, viših cijena goriva i troškova osoblja.

Prihodi su u usporedbi s istim razdobljem lani povećani za 11 posto, na 2,31 milijardu eura. Putnički promet je porastao za 11 posto, na 42 milijuna putnika, potaknut 6-postotnim padom prosječne cijene zrakoplovnih karata, na 36 eura.

Niskotarifna kompanija očekuje da će putnički promet porasti za sedam posto, na više od 152 milijuna, što je nešto niže od prošlogodišnjih 153 milijuna, a razlog su velika kašnjenja isporuka Boeingovih zrakoplova MAX.

Isporuka prvih pet zrakoplova B737-MAX odgođena je najranije za siječanj iduće godine. Do ljeta 2020. očekujemo isporuku samo 30 tih zrakoplova, s prethodno planiranih 58”, priopćio je Ryanair. Dodaje da će se rast putničkog prometa u fiskalnoj 2021. godini s prethodno planiranih sedam posto smanjiti na tri posto, odnosno s očekivanih 162 milijuna putnika, na oko 257 milijuna.

Potvrdio je raniju prognozu o dobiti prije poreza za fiskalnu 2020. godinu u rasponu od 750 do 950 milijuna eura.

Trenutno okruženje sa nižim cijenama karata nastavljeno je i u tekućem tromjesečju i očekuje se da će cijene u prvom polugodištu biti niže za oko šest posto.

P.T./hina

foto: Ryanair