eko industrija

Home / eko industrija/Poslovne vijesti / U Generi u pogon puštena integrirana solarna fotonaponska elektrana vrijedna 15 milijuna kuna

U Generi u pogon puštena integrirana solarna fotonaponska elektrana vrijedna 15 milijuna kuna

Na lokaciji tvrtke Genera u Svetoj Nedelji u utorak je puštena u rad najveća integrirana solarna fotonaponska elektrana za vlastite potrebe u Hrvatskoj, vrijedna gotovo 15 milijuna kuna, priopćeno je iz te tvrtke. 

Na približno 9.000 četvornih metara krovnih površina zgrada u vlasništvu Genere izgrađeno je solarno fotonaponsko postrojenje koje će godišnje proizvoditi 1.535.585 kWh električne energije i uštedjeti više od milijun kuna. Također, emisije CO2 na godišnjoj će se razini smanjiti za 360 tona. 

Projekt „Izgradnja fotonaponske elektrane Genera za potrebe proizvodnog pogona”, ukupno vrijedan 14,7 milijuna kuna, dijelom je financiran iz programa Europskog fonda za regionalni razvoj, a temeljem ugovora o dodjeli bespovratnih novčanih sredstava, zaključenog između  Genere i Ministarstva zaštite okoliša i energetike te Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost u lipnju 2018. godine. 

Izvršni direktor Dechra Pharmaceuticalsa, većinskog vlasnika Genere, istaknuo je zadovoljstvo radom u kompaniji koja je u posljednje četiri godine, koliko je prošlo od njegovog prvog posjeta, narasla skoro četiri puta.

Solarna elektrana koju danas puštamo u pogon je najnoviji od mnogo noviteta koje smo uveli posljednjih godina. Imamo odličan tim za budućnost i želim zahvaliti svima koji su zajedno s nama u ovoj poslovnoj avanturi”, izjavio je Page.

N.H.

foto: arhiva.nh