gastronomija

Home / gastronomija/Poslovne vijesti/turizam / U općini Sveti Petar u Šumi otvorena prva hrvatska Kuća od kobasica

U općini Sveti Petar u Šumi otvorena prva hrvatska Kuća od kobasica

Prva hrvatska Kuća od kobasica, jedinstveni projekt vrijedan 3,5 milijuna kuna, svečano je otvorena u četvrtak u općini Sveti Petar u Šumi nedaleko Pazina u nazočnosti ministrice regionalnog razvoja i fondova Europske unije Nataše Tramišak.  

Taj projekt, kojeg je Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova Europske unije podržalo s 2,5 milijuna kuna, pokrenut je prije dvije godine, a njegovim dovršetkom općina poznata po kobasičarstvu i sajmu “S klobasicom u Europu” dobila je multimedijalni prostor za dostojnu prezentaciju svoje gastronomske baštine. 

Načelnik općine Sveti Petar u Šumi Mario Bratuli kazao je kako će Kuća od kobasica biti dijelom turističke ponude supetarskog kraja, a u njoj će se, kako je rekao “među ostalim moći kušati i proizvodi šest proizvođača kobasica iz samoga mjesta”. 

“Među njima su i mlade obitelji koje su tek krenule u tu proizvodnju kobasica i u njoj vide svoju budućnost”, istaknuo je načelnik Bratulić. Dodao je kako bi dodatni zamašnjak toj proizvodnji u Istri trebala dati i očekivana zaštita izvornosti istarske kobasice, koja će tako nakon pršuta, postati drugi zaštićeni suhomesnati proizvod na istarskom poluotoku.

Ministrica Tramišak uručila je načelniku Bratuliću i ugovor o sufinanciranju novog projekta polivalentnog Sportskog centra Sveti Petar u Šumi, vrijednome oko 550 tisuća kuna.  

N.H.

foto: istra terra magica