Ostale vijesti

Home / Ostale vijesti / U prometnoj nesreći na otoku Krku poginuo poznati vrbnički vinar Franjo Toljanić

U prometnoj nesreći na otoku Krku poginuo poznati vrbnički vinar Franjo Toljanić

U prometnoj nesreći u petak navečer u Vrbniku na otoku Krku poginuo je motociklist, izvijestila je primorsko-goranska policija, a mediji neslužbeno prenose da je stradali ugledni vrbnički vinar Franjo Toljanić.

Nesreća se dogodila oko 19,40 sati na prilazu mjestu Vrbnik, kod tamošnjeg reciklažnog dvorišta. Prema do sad dostupnim informacijama, muškarac je poginuo pri padu s motocikla. Razlozi pada i stradavanja se još utvrđuju, navode iz Policijske uprave primorsko-goranske.

Franjo Toljanić bio je vinar, ugostitelj i hotelijer iz Vrbnika, a u javnosti je bio poznat i kao otac dvanaestero djece

Franjo Toljanić bio je jedan od prvaka žlahtina, autohtone bijele vinske sorte koja je proslavila otok Krk, piše 24sata. Njegova Gospoja, kako se zvala vinarija, svrstala su Krk na vrh liste najpopularnijih hrvatskih vina. 

Žlahtina Gospoja bila je prvo kvalitetno vino koje je imalo pravo koristiti znak „izvorno hrvatsko“ i najnagrađivanija je žlahtina u posljednjih 20 godina, priznata u Hrvatskoj i na tržištu Europske unije i Sjedinjenih američkih država. 

Toljanić je imao i ekskluzivni hotel Gospoja u Vrbniku, prvi hrvatski „vinotel“, poznat po sobama koje su nosile nazive autohtonih sorata vinove loze poput lokalnih žlahtina, brajdica ili sansigot, ali i drugih hrvatskih kao što su dalmatinske babić, plavac mali i pošip, istarska malvazija, slavonska graševina, prigorska kraljevina…

novo.hr

foto: FB