eko industrija

Home / eko industrija/Poslovne vijesti / U rujnu natječaj za poticanje solara na obiteljskim kućama

U rujnu natječaj za poticanje solara na obiteljskim kućama

Tijekom rujna bit će raspisan 20 milijuna kuna težak javni poziv Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost (FZOEU) za sufinanciranje solarnih elektrana na obiteljskim kućama.

S obzirom na to da je zadnjih godina drastično pala cijena solarne tehnologije, očekuje se jako velik interes građana za poticaje Fonda. 

Plaćaju 50% troškova
Iako zasad još nisu poznati svi detalji, očekuje se da će i ovaj natječaj biti po principu “najbrži prst”, odnosno, u kvote će ući oni koji prvi predaju potpunu dokumentaciju. Zbog toga su neke jedinice lokalne i regionalne samouprave već ozbiljno krenule u pripremu svojih građana za ove projekte.

Još poticaja

U FZOEU planiraju ove godine ukupno dodijeliti još 50 milijuna kuna za energetsku učinkovitost i to 11 milijuna kuna za sustave centralnog grijanja, 20 milijuna kuna za fotonaponske elektrane u obiteljskim kućama te 18 milijuna kuna OPG-ovima za fotonaponske elektrane.

Velik interes građana

Potpore samo najbržima
Na javni poziv FZOEU-a za korištenje obnovljivih izvora energije u obiteljskim kućama, koji je zatvorem sredinom srpnja, građani su pokazali velik interes te je bilo 700 prijava, piše Poslovni dnevnik. Pristigle prijave će se obrađivati prema redu zaprimanja, a sredstva će se odobriti svima onima koji imaju potpunu dokumentaciju te su njihove prijave u okviru raspoloživog budžeta od 11 milijuna kuna.

Iz Fonda ističu da vjerojatno neće biti u u mogućnosti prihvatiti sve pristigle zahtjeve i morat će povući crtu, no da s ovim i sličnim programima nastavljaju i u narednom razdoblju.

novo.hr

foto: shutterstock