eko industrija

Home / eko industrija/gastronomija/Poslovne vijesti / U savjetovanju prijedlog programa Školski medni dan za 2022. godinu

U savjetovanju prijedlog programa Školski medni dan za 2022. godinu

Ministarstvo poljoprivrede u ponedjeljak je uputilo u javno savjetovanje nacrt prijedloga Programa Školski medni dan s hrvatskih pčelinjaka za 2022. godinu, za što je u državnom proračunu osigurano 1,3 milijuna kuna, odnosno isti iznos kao i za prošlu godinu.

Školski medni dan s hrvatskih pčelinjaka organizira se u prvim razredima osnovnih škola na dan obilježavanja Sv. Ambrozija, zaštitnika pčela i pčelara.

Učenicima prvih razreda osnovnih škola diljem Hrvatske tada će se dodijeliti med zapakiran u Nacionalnu staklenku, pri čemu svaka, sukladno Pravilniku o nacionalnoj staklenci za med hrvatskog podrijetla, mora biti propisno označena zaštićenim znakom Med hrvatskih pčelinjaka, navodi se u priopćenju.

Na taj način educiraju se djeca i njihovi roditelji o važnosti konzumiranja meda i njegovog uključivanja u prehranu, uz istovremenu promociju meda proizvedenoga na hrvatskim pčelinjacima, što će pridonijeti boljem tržišnom pozicioniranju hrvatskih pčelara, te jačanje svijesti učenika i roditelja o važnosti pčelarstva za sveukupnu poljoprivrednu proizvodnju i biološku raznolikost, dodaje se.
 
Školski medni dan s hrvatskih pčelinjaka održan je prvi puta 7. prosinca 2018. godine, a izazvao je velik interes javnosti i zadovoljstvo svih koji su sudjelovali u Programu, a posebice učenika prvih razreda osnovnih škola. U četiri godine njegova održavanja u Programu je sudjelovalo ukupno 853 osnovne škole s ukupno 142.840 učenika prvih razreda, kojima je dodijeljen med od 775 pčelara, navode iz Ministarstva.

U 2021. godini zabilježen je blagi porast broja pčelara i pčelinjih zajednica, no protekla godina je bila iznimno teška za pčelare zbog nepovoljnih meteoroloških prilika, uz poremećaje izazvane pandemijom i razornim potresima, ističu iz Ministarstva. 

Ministarstvo poljoprivrede provodi Nacionalni pčelarski program za razdoblje od 2020-2022. godine i u okviru kojeg su osigurana dodatna sredstva, odnosno 18 milijuna kuna potpora po godini po različitim mjerama kojima se nastoji unaprjeđivati cjelokupan sektor. Kao dodatna pomoć, kreiran je Program potpore pčelarima zbog gubitka medonosnog potencijala te za sufinanciranje nabave šećera za prihranu pčela, vrijedan 3 milijuna kuna, osiguranih u državnom proračunu. 
 
E-savjetovanje s javnošću traje do 7. ožujka 2022., zaključuje se u priopćenju.

P.T./H

foto: pixabay