gastronomija

Home / gastronomija/Poslovne vijesti / U sektoru ribarstva i prerade ribe lani ostvaren izvoz od 144 milijuna eura

U sektoru ribarstva i prerade ribe lani ostvaren izvoz od 144 milijuna eura

Europskim novcem financira se nastup domaćih tvrtki.

Pomoć u plasmanu proizvoda ribarstva u inozemstvu, povećanje potrošnje ribe na domaćem tržištu te jačanje imidža i stvaranje brenda ciljevi su projekta “Riba Hrvatske – Jedi što vrijedi” koji je jučer predstavljen u HGK, a financira se europskim novcem. Dosad se za projekt iz EU fondova povuklo oko šest milijuna kuna, a za nastavak kampanje očekuje se još desetak, piše agrobiz. Sredstva se troše na nastup domaćih tvrtki u inozemstvu, a plasman proizvoda u izvoz se promovira i putem portala na kojem je dostupan i registar izvoznika.

Direktorica Sektora za poljoprivredu HGK Božica Marković kaže kako sektor ribarstva i prerade ribe bilježi pozitivne trendove, pa je lani ostvaren vanjskotrgovinski suficit od 46 milijuna eura, uz ukupan izvoz od 144 milijuna eura. Predsjednik Grupacije akvakulture HGK Goran Markulin rekao je da je hrvatsko ribarstvo izvozno orijentirano, a većina proizvoda ide na EU tržište i u Japan. Najznačajniji izvozni proizvodi su tuna, brancin, orada i šaran iz uzgoja, svježa i smrznuta sitna plava riba iz ulova te proizvodi iz prerade (riblje konzerve i slani inćuni).

“Hrvatska zaostaje u konzumaciji ribe u odnosu na zemlje EU. Kod nas se troši oko 10 kilograma po glavi stanovnika, a u EU 20 kilograma i više, što govori da ima potencijala za povećanje potrošnje”, kazao je Markulin.

novo.hr

foto: arhiva.nh