gastronomija

Home / gastronomija/Ostale vijesti / U Splitu u trenu “planulo” 5000 porcija bakalara

U Splitu u trenu “planulo” 5000 porcija bakalara

Oko 5000 porcija bakalara na splitskim Prokurativama podijelili su u ponedjeljak na Badnjak gradonačelnik Andro Krstulović Opara, splitsko-dalmatinski župan Blaženko Boban i članovi udruge Šefovi kuhinja mediteranskih i europskih regija.

​Trinaesti je to put zaredom da se u organizacija grada, županije i Šefova kuhinja mediteranskih i europskih regija (ŠKMER) organizira tradicionalna manifestacija “Splitu s ljubavlju”.

Iako su se građani na Prokurativama počeli okupljati puno ranije, podjela bakalara je započela u 11 sati, a 5000 porcija nestalo je u nekoliko minuta. Splićani i njihovi gosti bili su zadovoljni okusom bakalara zbog čega su neki tražili još.

Gradonačelnik je kazao ​da je “Splitu s ljubavlju” gesta koja je puno više od podjele bakalara, jer se osjeća prilikom susreta s ljudima kojima dijeli bakalar zato što među njima ima i onih koji nisu došli samo proslaviti nego su i u potrebi.

“Drago mi je sudjelovati u ovome, ali bi isto volio da sljedeće godine bude što manje ljudi u potrebi ovdje. U nadi i želji da sljedećih godina imaju puno zdravlja, sreće i da bude​ što manje potrebitih svima želim sretan Božić i uspješnu sljedeću 2019. godinu”, kazao je Krstulović Opara.

I ove se godine bakalar tradicionalno kuhao u velikoj posudi promjera 2,6 metara, koju su po nalogu bivšeg gradonačelnika, pokojnog Zvone Puljića i tadašnjeg predsjednika ŠKMER-a, pokojnog Mira Bogdanovića, za tu prigodu prije trinaest godina izradili splitski škverani.​

Građanima je bakalar serviran u gamelicama s poklopcem, a u njegovom pripremanju je sudjelovalo trideset kuhara i više od četrdeset volontera.

Za pripremu bakalara potrošeno je oko 400 kilograma bakalara, 500 kilograma krumpira, 70 kilograma pelata od rajčice, maslinovo ulje, prošek, bijelo vino, češnjak, bijeli luk i razni začini.

T.R./hina

foto: scr.hrt

Tagovi: ,