Poslovne vijesti

Home / Poslovne vijesti/turizam / U srpnju 4,6 milijuna turista ostvarilo 350.000 noćenja manje nego lani

U srpnju 4,6 milijuna turista ostvarilo 350.000 noćenja manje nego lani

Prema preliminarnim podacima za mjesec srpanj koje je Jutarnji list nabavio od Hrvatske turističke zajednice, domaći je u turizam u sedmom mjesecu ipak zabilježio minus, i to 1,5 posto u noćenjima te 1,2 posto u dolascima.

Ipak, brojke na razini godine, dakle za prvih sedam mjeseci, i dalje pokazuju rast od 1 posto u noćenjima te 3,5 posto u dolascima.

„Od početka godine, prema prvim preliminarnim rezultatima sustava eVisitor, ostvarujemo pozitivne turističke rezultate te bilježimo 11,5 mil. dolazaka što je rast od 3,5% te 56,8 mil. noćenja što je rast od 1% u odnosu na lani. U samom srpnju bilježimo blagi pad od oko 1% u dolascima i noćenjima. Ono što treba istaknuti u srpnju je rast domaćih gostiju od 6% u dolascima i noćenjima te rast prometa s nama iznimno važnih emitivnih tržišta poput Italije,  Francuske, Španjolske, Slovenije, Velike Britanije i drugih. Rast prometa u srpnju zabilježio je hotelski smještaj od jedan posto, ali i destinacije poput Dubrovnika , Splita, Zadra, Novalje  ili Rijeke.

Trenutno u Hrvatskoj dnevno boravi više od milijun gostiju, očekujemo dobar kolovoz, a odlične najave imamo za rujan i listopad što nam daje optimizam da ćemo ovu turističku godinu zaključiti na razini rekordne prošlogodišnje. Također, i ovom prigodom posebno napominjemo da su na kraju turističke godine uvijek najvažniji ostvareni financijski rezultati, a oni nam u ovom trenutku idu u prilog“, izjavio je direktor glavnog ureda HTZ-a Kristjan Staničić.

novo.hr

foto: arhiva.nh

Tagovi: