gastronomija

Home / gastronomija/Poslovne vijesti / U Tuheljskim Toplicama otvoren 11. Interslast

U Tuheljskim Toplicama otvoren 11. Interslast

Međunarodni kongres slastičarstva, sladoledarstva i konditorstva Interslast, otvoren je u utorak u hotelu Well u Tuheljskim Toplicama.

Ovogodišnji je Interslast posvećen izvornim slasticama. U prezentacijama izvornih hrvatskih kolača sudjeluje 11 udruga i društava žena iz pet županija.

U natjecateljskom dijelu prijavilo se 70 seniorskih ekipa iz cijele Hrvatske, a za natjecanje učenika srednjih slastičarskih, prehrambenih, pekarskih i poljoprivrednih škola Hrvatske i Slovenije prijavljeno je 50 ekipa.

Organizator Interslasta je zagrebačka izdavačko novinsko- nakladničko poduzeće Robinson.

Pokrovitelji 11. izdanja toga jednodnevnog kongresa i ove su godine Krapinsko – zagorska županija, županijska turistička zajednica i obrtnička komora, a zemlja partner je Italija. Stručni pokrovitelj je Hrvatski kuharski savez i Savez slastičara Hrvatske. 

Direktorica Odjela Veleposlanstva Italije za promidžbu gospodarsko-trgovinske razmjene Sandra Di Carlo istaknula je na otvaranju da na sajmu sudjeluje šest talijanskih tvrtki, kao i “jedan od petorice najboljih svjetskih slastičara” Federico Anzellotti, koji će održati dva Masterclassa s talijanskim i lokalnim proizvodima.

Interslast je obišao talijanski veleposlanik u Hrvatskoj Pierfrancesco Sacco, koji je rekao kako je to prilika da do izražaja dođu talijanska i hrvatska izvrsnost u slastičarstvu i sladoledarstvu.

“Kada sam vidio s kojom ljubavi govorite o tipičnim hrvatskim proizvodima ove regije, kada govorite o štruklima, medu, kada sam vidio kako se odnosite prema svemu i koju ljubav u to ulažete, jedino što mi je ostalo da zaključim – pa ja sam skoro doma!”, rekao je Sacco.

“Sve se ovo odvija u regiji koja jedina u Europi ima zaštićen kompletan meni, zagorsku puricu kao glavno jelo, mlince kao prilog, štrukle kao desert te bagremov med”, rekao je krapinsko-zagorski župan Željko Kolar.

Izvijestio je da se radi na zaštiti autohtonih sorata vina s područja županije kako bi se zaokružilo kompletnu ponudu te da se gradi regionalni centar kompetentnosti u ugostiteljstvu i turizmu u Zaboku vrijedan oko 20 milijuna eura.

P.T.

foto: KZZ