Ostale vijesti

Home / Ostale vijesti / U varaždinskoj utvrdi Stari grad otvorena izložba “Čipka u keramici”

U varaždinskoj utvrdi Stari grad otvorena izložba “Čipka u keramici”

U utvrdi Stari grad u srijedu je otvorena izložba “Čipka u keramici” varaždinske autorice Zrnke Šulak, prva izložba koju Gradski muzej Varaždin otvara nakon što su popustile epidemiološke mjere zbog pandemije koronavirusa.

Na izložbi je predstavljeno 25 uporabnih i ukrasnih predmeta iz autoričina keramičkog opusa, a spajaju njenu ljubav prema keramici, lepoglavskoj čipki i cvijeću. Kako su predmeti uporabni, mogu se prati i u perilici suđa.

„Svi su predmeti napravljeni s motivima lepoglavske čipke i s floralom koji je prisutan u toj čipki”, pojasnila je autorica Zrnka Šulak koja je se keramikom bavi posljednjih sedam godina.

Autorica stručne koncepcije, likovnog postava i predgovora u katalogu, muzejska savjetnica Ljerka Šimunić, naglasila je kako je izložba posebna po tome što je prvi projekt javno otvoren u muzeju nakon pandemije, ali i što njome započinje novi ciklus u muzeju, ciklus suvenirskog programa. Dodala je da su izložbeni predmeti izvedeni u majolici, staroj vrsti keramike, a većina posuđa podsjeća na „keramiku naših baka iz starih kredenaca”.

„Tu je i ukras koji nije samo oslikan, već i izveden u reljefnoj tehnici na pojedinim predmetima, a to je lepoglavska čipka, karakterističan umjetnički predmet za našu sjeverozapadnu Hrvatsku”, istaknula je muzejska savjetnica.

U predgovoru kataloga izložbe „Čipka u keramici” Šimunić ističe da izloženi keramički opus odražava autoričinu težnju za iznalaženjem jednostavnih oblika i potrage za primjenom cvjetne i čipkane ornamentike te se pita nije li ovdje riječ o obnovi primijenjene umjetnosti i potrebe za uvođenjem već poznatih elemenata na novi, drugačiji način.

Program je ostvaren uz financijsku potporu Ministarstva kulture, a njime počinje i ovogodišnji izložbeni ciklus u prostoru Staroga grada Gradskoj muzeja Varaždin.

Izložba će se moći razgledati do 5. srpnja.

N.H./hina

foto: novo.hr