

U Varaždinu predstavljena monografija „Varaždinsko bučino ulje”
U Varaždinu je u srijedu predstavljena monografija „Varaždinsko bučino ulje” koja na 212 stranica na hrvatskom i engleskom jeziku donosi najvažnije informacije o tom ulju.
Varaždinsko bučino ulje je, kao zaštićeni autohtoni proizvod svjetske kvalitete, jedino hrvatsko zaštićeno bučino ulje te prvo koje je dobilo zlatnu medalju na prestižnom svjetskom natjecanju, a monografiju autora Romana Ozimeca i Dragutina Vinceka predstavili su župan Radimir Čačić i novinar Rene Bakalović.
Vincek je rekao da monografija donosi odgovore na pitanja koje su blagodati varaždinskog bučinog ulja, je li ono prirodni antioksidans, koji su izazovi u proizvodnji te jesu li tikva i buča ista stvar.
Rene Bakalović pak je naglasio kako je ova monografija remek djelo na više razina.
„U svijetu ne postoji ovakva monografija. Nešto što je na razini popularizacije, ovakvo pitko štivo, nešto što ovako lijepo i reprezentativno izgleda, nešto zanimljivo što privlači, a opet je izrazito stručno”, rekao je Bakalović.
P.T./hina