gastronomija

Home / gastronomija/Poslovne vijesti / U Vidovcu otvorena 25. Zeljarijada

U Vidovcu otvorena 25. Zeljarijada

Jedna od najvećih gastronomskih manifestacija u Varaždinskoj županiji, popularna “Zeljarijada” otvorena je u subotu u Vidovcu kraj Varaždina, a ovogodišnje 25. izdanje te manifestacije otvorila je ministrica poljoprivrede Marija Vučković.

Ističući vrijednost Varaždinskog zelja oko kojeg je osmišljena cijela manifestacija, Vučković je naglasila kako je veliki broj raznovrsnih izlagača ali i posjetitelja koji dolaze iz drugih krajeva Hrvatske, potvrda da se radi o zaista vrijednoj manifestaciji.

Podsjetila je i kako Hrvatska danas ima 44 zaštićena proizvoda od kojih je veliki broj dodan na popis u posljednje dvije godine.

“To nas je dovelo na sedmo mjesto u Europskoj uniji, a još je devet proizvoda u postupku. Ono što sad svi zajedno trebamo raditi je potruditi se da tih proizvoda bude na tržištu odnosno u ponudi”, istaknula je Vučković.

Pohvalila je Varaždinsku županiju za koju naglašava da ulaže značajne napore u promociju zaštićenih proizvoda.

“Varaždinska županija je značajno doprinijela prepoznatljivosti, trženju, stvaranja veće vrijednosti. Posebno se to odnosi na Bučino ulje koje ima zaštićenu oznaku zemljopisnog podrijetla”, dodala je.

Organizatori su ove godine pripremili 11.000 komada sarme za što je utrošeno 2 tone varaždinskog zelja te jedna tona smjese od svinjetine, junetine, riže i kaše.

N.H./H

foto: fah