gastronomija

Home / gastronomija/Poslovne vijesti / U Zagrebu održan Acrobat Portfolio Tasting, poslovna vinska smotra

U Zagrebu održan Acrobat Portfolio Tasting, poslovna vinska smotra

U Zagrebu je održan Acrobat Portfolio Tasting, tvrtke Arcobat, najznačajnija međunarodna poslovna vinska smotra dosad organizirana u Hrvatskoj, koja je dovela neka od najznačajnijih imena svjetske vinske scene, a događaj je podržala Turistička zajednica Grada Zagreb.

U hotelu Hilton Garden Inn u subotu su po prvi put u Zagrebu svoja vina osobno predstavili i sami vlasnici tih ekskluzivnih vinskih kuća, među kojima su Roberto Voerzio, jedan od najznačajnijih svjetskih proizvođača barola, kćer velikog Angela Gaje, Gaia Gaja, najutjecajniji slovenski vinar Marjan Simčič, francuska institucija bijelog burgundca Olivier Laflaive, te jedan od najutjecajnijih vinara na svijetu Frescobaldi, priopćeno je u nedjelju iz Marketing club agencije.

Na tastingu su održane i majstorske radionice ovih velikana vinskog svijeta, za koje se u prepunim dvoranama tražilo mjesto više.

Posjetitelji su mogli kušati i najprestižnija vina, šampanjce i destilate na tržištu, poput Pontet-Caneta, Champagne Billecart-Salmona, Dal Forno Romana, Whispering Angela, Vega Sicilie, Christian Moreaua, Pascal Joliveta, Gin Marea, Cocchija, Le Tributea, Roby Martona, Zuidama te mnogih drugih.

„Čast mi je sudjelovati na događanju ovakvog kalibra, među imenima koja kroje trendove u vinskom svijetu”, rekla je Gaia Gaja, koja je na tastingu održala majstorsku radionicu. „Odluka za dolazak u Hrvatsku bila je jednostavna jer volim Hrvatsku, ovdje se osjećam kao da sam u Italiji, i kao da smo svi povezani. Rado dolazim na ovakav tip tastinga jer se u razgovoru s ljudima često rađaju nove dobre poslovne ideje, a pogotovo kada se radi o razgovoru s Hrvatima”, dodala je.
O dobroj selekciji posjetitelja govorio je i Christian Moreau, koji je pohvalio organizaciju. “Jako mi se svidjelo da je među posjetiteljima bilo toliko ugostitelja i vlasnika restorana, koji su se informirali o vinima koja inače drže na svojim vinskim kartama, te tražili savjete što bi još mogli dodati”, dodao je Moreau.

Najveći interes među masterclassovima izazvao je onaj vlasnika Clase Azul, najskuplje tequile na svijetu, Marca Caccialupija, na kojemu su posjetitelji mogli saznati više o načinu nastajanja ove vrhunske tequile.
„Hrvatska je perspektivno tržište za internacionalnu vinsku scenu, zahvaljujući turizmu. Želimo li privući one najekskluzivnije goste visoke platežne moći, moramo im omogućiti i pristup vrhunskim proizvodima, kao i kvalitetnu uslugu. Zato mi je želja bila Zagreb i Hrvatsku vinski i gastronomski približiti Europi te educirati ugostitelje, vinare i hotelijere – približiti im svjetska i većini često nedostižna vina, da ih ipak probaju, i na taj način lakše i sigurnije predstavljaju sve kvalitetnijim gostima koji dolaze u Hrvatsku“, rekao je organizator tastinga i vlasnik tvrtke Acrobat Dino Kušen. 
Acrobatov tasting donio je i neke premijere tako da su posjetitelji po prvi puta mogli kušati španjolsku cavu, pjenušac Juve&Champs, Cartron likere, novo piće Black Fire – liker od kave, tequile i chilija, Papa Fuego spicy tomato pića, te gin i coffee liker kao potpuno nove proizvode prestižnog brenda Sauvelle vodke.

Tasting je na kraju dana začinio kulinarski spektakl vrhunskih hrvatskih chefova. Za posjetitelje večeru su kuhali Hrvoje Zirojević, Hrvoje Kroflin, Belizar Miloš, Marin Rendić, Marko Alilović te Hiltonovi chefovi.

P.T./hina

foto: shutterstock