Poslovne vijesti

Home / Poslovne vijesti / Ukrajinska središnja banka ubrizgala 500 milijuna dolara u nacionaliziranu banku

Ukrajinska središnja banka ubrizgala 500 milijuna dolara u nacionaliziranu banku

Ukrajinska središnja banka ubrizgala je jučer nešto više od 500 milijuna dolara u nacionalizirani PrivatBank kako bi osigurala nastavak njezina poslovanja u razdoblju restrukturiranja.

Najveća ukrajinska banka dobila je 15 milijardi hrivnja (558 milijuna dolara) kako bi nastavila normalno poslovati uz paralelni opsežni preustroj poslovanja.

U središnjoj banci navode da će novac biti upotrijebljen “za potporu likvidnosti, stvaranje uvjeta za neprekinuto pružanje usluga klijentima i funkcioniranje bankomata”.

Kredit je odobren uz godišnju kamatnu stopu od 16 posto koja mora biti plaćena do kraja godine.

Vlasnici banke bili su Igor Kolomojski, politički neprijatelj ukrajinskog predsjednika Petra Porošenka, i njegov bliski poslovni partner Genadij Bogoljubov.

Dva milijardera navodno su bila u velikim dugovima zbog sumnjivih kredita koje je banka odobrila njihovim pristašama.

Odluka Kijeva o nacionalizaciji banke u skladu je sa zahtjevom Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) Ukrajini da sredi stanje u financijskom sektoru.

MMF i Europska unija izrazili su zadovoljstvo nedjeljnom odlukom Kijeva o nacionalizaciji PrivatBanka.

Smatralo se da je ta banka prevelika da propadne jer drži više od trećine ukrajinske štednje. Ukrajinska guvernerka Valerija Gontareva kazala je novinarima da PrivatBank nije ispunio kriterije u nizu provjera otpornosti na nepovoljne uvjete poslovanja i da joj je u travnju 2015. godine manjkalo 4,2 milijarde dolara kapitala.

Po guvernerkinim riječima, 97 posto kredita u to vrijeme otpadalo je na one koje je Kolomojski odobrio poslovnim partnerima a oni ih možda nisu vratili ili su to učinili po povlaštenim uvjetima.

Do 1. prosinca dugovi banke narasli su na 5,6 milijardi, kazala je Gontareva.

Iz PrivatBanka su pak u ponedjeljak poručili da je odluka vlasti o nacionalizaciji posljedica medijskih napada na čelu s političkim insajderima, protivnicima Kolomojskog.

“Odluka da se banka dobrovoljno i mirno preda vlastima donesena je onog trena kada smo uvidjeli da bi ti medijski napadi – kojima bismo odoljeli – mogli ugroziti naše klijente”, napisao je na Facebooku bančin direktor za informatičku tehnologiju.

D.B./H

foto: rfel.com