Ostale vijesti

Home / Ostale vijesti / Umrla legendarna pjevačica Tina Turner!

Umrla legendarna pjevačica Tina Turner!

Tina Turner, legendarna američka pjevačica umrla je u 83. godini.

Njezin predstavnik za medije je izjavio: “Tina Turner, kraljica rock and rola, umrla je danas u 83. godini nakon duge bolesti u svom domu u Küsnachtu kod Zuricha, u Švicarskoj.”

Nosila je titulu ‘kraljice rock and rolla’ i nagrađena je s osam Grammy nagrada. Časopis “Rolling Stone” stavio je Tinu na listu Besmrtnika – najvećih izvođača svih vremena. Jedna je od najpopularnijih i najuspješnijih ženskih rock izvođačica svih vremena s prodanih gotovo 200.000.000 albuma.

Prije dvije godine HBO je objavio dokumentarac “Tina” o legendarnoj pjevačici u kojem je najavila kroz suze da se nakon 60 godina karijere da se zauvijek oprašta od publike.

– Moj je život bio pun zlostavljanja i ne postoji drukčiji način da se priča ispriča. To je stvarnost. To je istina. To je ono što imaš i to moraš prihvatiti – kazala je bez zadrške u isječku te dodala da nije vodila dobar život. – Dobro nije bilo u ravnoteži s lošim – tvrdi pjevačica s kojom je u dokumentarcu gostovao i njezin drugi suprug Erwin Bach. O dobrom, lošem i najgorem periodu osobnog i profesionalnog života Turner, koja je rođena u Nuttbushu, Tennesseeju 26. studenoga 1939. godine pod imenom Anna Mae Bullock, progovorila je bez dlake na jeziku te stavila točku na i svoje karijere.

Kao 16-godišnja srednjoškolka, dok je bila učenica Summer High School u St. Louisu, sa sestrom bi posjećivala noćne klubove, a u jednom od njih je upoznala i glazbenika te prvog supruga Ikea Turnera. Sudbonosni susret dogodio se u klubu Imperial gdje ga je Tina spazila i izrazila želju da s njim zapjeva. Ike je jako sumnjao u njezinu pojavu na pozornici, ali je ipak dopustio da se Tina, odnosno Anna, predstavi publici imenom Little Anna. Njezin proboj kao Tine Turner uslijedio je 1960. nakon što je otpjevala “A Fool In Love” jer se pjevač koji je trebao snimiti pjesmu nije pojavio, a pjesma je postala veliki R&B hit popevši se na drugo mjesto američke top-ljestvice.

Ike je tada bez njezina znanja promijenio njeno ime. – Vratio se iz diskografske kuće i rekao “Evo ploče”, a kad sam ju vidjela pitala sam ga “Tko je Tina?”. Kazao je “Ti si Tina”. Pitala sam opet “Tina? Tina Turner?” Bilo je jako teško izgovoriti to u početku i tada je preuzeo novac, (naše) ime i kontrolu – prisjetila se u jednom intervjuu prije dvije godine. Nakon što su snimili pjesmu, Tina mu je objasnila da ne želi biti s njim u vezi, ali on je uzvratio udarcem, prenosi Večernji list. Jednom se prilikom prisjetila kako je to posijalo strah u nju, ali da je odlučila ostati jer joj je bilo jako stalo. Iste su godine dobili sina Ronnieja, a Tina je tada već imala dijete iz kratke romanse sa saksofonistom Raymondom Hillom, sina Craiga.

Tina i Ike su se vjenčali 1962. u Meksiku, ali bračna idila nije potrajala, odnosno nije ni postojala. O odnosu koji ju je obilježio na najružnije načine jer ju je Ike godinama mlatio progovorila je i u knjizi “Happiness Becomes You: A Guide To Changing Your Life For Good” objavljenoj 2020. godine. “Razbijene usne, crne i zatvorene oči, izbijena čeljust, slomljene kosti, kao i psihičko ubijanje postalo je dio mog svakodnevnog života”, napisala je Tina, koja se okrenula budizmu jer kako tvrdi, to ju je jedino držalo normalnom. No, bez obzira na trud i duhovnost koju je tražila, depresija ju je dovela do ruba i 1968. godine je pokušala počiniti samoubojstvo. Prije izlaska na pozornicu popila je 50 tableta za spavanje, a kad je njezina ekipa primijetila da s njom nešto nije u redu, hitno su je prevezli u bolnicu gdje su joj spasili život.

Njihov odnos obilježen je mračnim trenucima poput onog iz 1976. kada su se na putu za nastup u Dallasu posvađali te ju je Ike ostavio s 36 centi i kreditnom karticom za gorivo. Tri tjedna nakon toga predala je zahtjev za razvod zbog nepomirljivih razlika te tražila alimentaciju i skrbništvo nad njihovom djecom. Rastavu su finalizirali 1978., a nakon toga Tina je uspjela zadržati tantijeme kao tekstopisac, dva Jaguara, krznenu odjeću i nakit te svoje umjetničko ime. Ikeu je predala udio u vlasništvu studija kao i izdavačke kuće te dio nekretnina. Tijekom turbulentnog razvoda, nekoliko je promotora izgubilo novac od njihovih planiranih nastupa pa je zbog dugova gotovo dvije godine nastupala za kupone hrane i samo u malim klubovima. Ike je čak tvrdio u nekoliko navrata da se nikada nisu vjenčali, ali prema kalifornijskim zakonima, jasno je ustvrđeno da jesu.

Novo.hr

foto: epa

Tagovi: