moda

Home / moda/Poslovne vijesti / Umro Gilberto Benetton, jedan od osnivača modne marke Benetton

Umro Gilberto Benetton, jedan od osnivača modne marke Benetton

Gilberto Benetton, jedan od osnivača istoimene konfekcijske marke umro je u ponedjeljak navečer u 77. godini od bolesti, objavila je talijanska kompanija tijekom večeri.

“Gilberto Benetton je umro u svom domu u Trevisu od bolesti. Uz njega su u posljednjim trenutcima bili supruga Lalla, kćeri Barbara i Sabrina i zet Ermanno”, navodi se u šturom priopćenju. Umro je tri mjeseca nakon mlađeg brata Carla koji je u srpnju umro u 74. godini.

Gilberto je s braćom Lucianom i Carlom i sestrom Giulianom osnovao kompaniju 1965. u Ponzano Venetu, selu na sjeveroistoku Italije, koja je isprva izrađivala pletene odjevne predmete. Zamisao o osnivanju tvrtke bila je najstarijeg brata Luciana i ubrzo su lagane vunene majice u različitim bojama očarale velik broj ljudi diljem svijeta.

“United Colors of Benetton” je zatim bio sve uspješniji da bi između 1982. i 2000. postao planetarno popularan zahvaljujući reklamnim kampanjama fotografa Oliviera Toscanija, poput one na kojoj crnkinja doji bijelo dijete.

Gilberto Benetton je bio potpredsjednik Edizione srl, holdinga obitelji Benetton koji je 2017. ostvario promet od 12,1 milijarda eura. Obitelj je bila i glavni dioničar Atlantie, tvrtke u čijem je sastavu bio Autostrade per Italia, upravitelj autocesta u čijoj je nadležnosti bio most koji se u kolovozu srušio u Genovi, usmrtivši 43 osobe.

K.A./hina

foto: Benetton