Poslovne vijesti

Home / Poslovne vijesti / Umro Robert Mundell, jedan od arhitekata eura

Umro Robert Mundell, jedan od arhitekata eura

Ekonomist Robert Mundell, poznat kao jedan od arhitekata eura, umro je u Italiji tijekom uskrsnih blagdana u dobi od 88 godina, javljaju mediji.

Njegovu smrt potvrdio je u utorak ured gradonačelnika u Monteriggioni, u blizini talijanske Siene.

Kanadski znanstvenik koji je 1999. godine dobio Nobelovu nagradu za ekonomiju za pionirski rad u monetarnoj dinamici i optimalnim valutnim područjima, imao je jednu od svojih rezidencija u tom u toskanskom gradu.

Mundellov istraživački rad smatra se teorijskim temeljem za transnacionalno uvođenje valuta. Mnogi su ga tako uvrstili među “očeve eura”.

Rođen u Kanadi 24. listopada 1932. godine, taj je ekonomist velik dio svoje akademske karijere proveo u SAD-u. Predavao je na Sveučilištu Columbia u New Yorku. Njegove analize monetarne i fiskalne politike još uvijek imaju veliki utjecaj na ekonomiste i političare u mnogim zemljama.

Već je neko vrijeme Mundell s obitelji živio u “voljenoj Italiji” na imanju u selu Santa Colomba u općini Monteriggioni, izvijestila je talijanska novinska agencija ANSA. Tamo je i umro.

Bivši šef Europske središnje banke (ECB) i trenutni premijer Italije Mario Draghi u utorak je Mundella nazvao “najsjajnijim i najutjecajnijim ekonomistom svoje generacije”.

K.N./hina

foto: nobel.org