novogradnja

Home / novogradnja/Poslovne vijesti / Uručeno 13 ugovora iz područja vodoopskrbe i odvodnje vrijednih 617 milijuna kuna

Uručeno 13 ugovora iz područja vodoopskrbe i odvodnje vrijednih 617 milijuna kuna

Ugovori za financiranje provedbe 13 investicijskih projekata sustava javne vodoopskrbe i javne odvodnje, ukupne vrijednosti 617 milijuna kuna, od čega na bespovratna sredstva u okviru NPOO-a otpada 395 milijuna kuna ili 64 posto od ukupne vrijednosti, dodijeljeni su u petak u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižniciU

Ugovore su predstavnicima komunalnih poduzeća i pojedinim čelnicima lokalnih jedinica dodijelili ministar gospodarstva i održivog razvoja Davor Filipović, posebni savjetnik predsjednika Vlade Zvonimir Savić i generalni direktor Hrvatskih voda Zoran Đuroković.

Provedbom 13 projekata za koje su danas dodijeljeni ugovori, izvijestio je Filipović, omogućit će se ili poboljšati pristup pitkoj vodi stanovništvu diljem Hrvatske, koje većinom živi u ruralnim područjima. Pritom, izgradit će se ili rekonstruirati 151 kilometar sustava javne vodoopskrbe te izgraditi ili rekonstruirati 35 kilometara sustava javne odvodnje.

Time će se omogućiti pristup poboljšanoj vodoopskrbi za više od 50 tisuća stanovnika i pristup poboljšanom sustavu pročišćavanja otpadnih voda za više od pet tisuća stanovnika, istaknuo je Filipović.

Poziv na temelju kojeg se danas dodjeljuju ugovori otvoren je za podnošenje projektnih prijedloga do kraja ove godine, pa Filipović očekuje da će se prijaviti još kvalitetnih projekata. Dodao je da ove i druge aktivnosti predstavljaju implementaciju ključnih zahtjeva EU-a preuzetih u nacionalno vodno zakonodavstvo, a koji se odnose na omogućavanje pristupa svim stanovnicima zdravstveno ispravnoj vodi za piće i sustavima javne odvodnje.

Investicije će također doprinijeti i smanjenjima gubitaka vode u vodoopskrbnim sustavima, koje na razini RH doseže oko 50 posto, rekao je Filipović.

Između ostalog, izvijestio je da je u pripremi nacrt poziva za financiranje projekata koji se odnose na sustave javne vodoopskrbe i odvodnje u aglomeracijama, kojim će na raspolaganju biti 2,4 milijarde kuna.

U okviru NPOO-a za vodno gospodarstvo više od 5,3 mlrd kn

Filipović je naveo i da je u okviru Nacionalnog plana oporavka i otpornosti (NPOO) Hrvatskoj za vodno gospodarstvo dostupno više od 5,3 milijarde kuna.

Savjetnik predsjednika Vlade Savić istaknuo je dosadašnju uspješnu provedbu NPOO-a, podsjetivši da je Hrvatska kao treća po redu članica EU-a podnijela zahtjev za isplatom druge rate od 700 milijuna eura, koja se očekuje do kraja godine, čime bi kumulativno Hrvatska bila na 2,2 milijarde eura bespovratnih sredstava.

Sredstva se dobivaju na temelju provedbe reformi, do sredine ove godine ispunjeno je svih 59 predviđenih reformi, a do kraja ove godine ih se mora provesti još 45, dodao je Savić.

Vrijednost dosad završenih natječaja u okviru NPOO-a premašuje četiri milijarde kuna, vrijednost onih koji su u tijeku iznosi gotovo 13 milijardi kuna, pa se dolazi do brojke od gotovo 17 milijardi kuna, što je oko 35 posto vrijednosti ukupne alokacije, rekao je Savić.

Realizacijom projekata do 50 novih gradilišta diljem Hrvatske

Đuroković iz Hrvatskih voda je istaknuo da je ovo već drugi poziv u okviru NPOO-a koji se odnosi na razvoj vodno-komunalne infrastrukture. Prvim pozivom već je dodijeljeno 73 ugovora, a s ovih 13 ugovora ukupna vrijednost im doseže 1,8 milijardi kuna, od čega su 1,1 milijarda bespovratna sredstva.

Kada se tome pribroji i 13 dodijeljenih ugovora za smanjenje rizika od poplava, dolazi se do 99 ugovora ukupne vrijednosti dvije milijarde kuna, od čega je bespovratno 1,25 milijardi kuna, rekao je Đuroković.

Pohvalio je komunalna poduzeća za pripremu projekata, čija će realizacija značiti 50 novih gradilišta diljem Hrvatske.

Projekt Osijek 4 prednjači po vrijednosti

Među danas dodijeljenih 13 ugovora, projekt Osijek 4 Vodovoda Osijek prednjači po ukupnoj vrijednosti od 164,6 milijuna kuna, pri čemu je dobio bespovratnih 105,3 milijuna kuna. Po vrijednosti slijedi ga 127,9 milijuna kuna “težak” projekt rekonstrukcije i izgradnje vodoopskrbe i odvodnje na uslužnom području Vodnih usluga Križevci, uz bespovratno sufinanciranje od 81,9 milijuna kuna

Od ostalih ugovora, petrinjskom komunalnom poduzeću Privreda je za 19,3 milijuna kuna vrijedan projekt rekonstrukcije dobavnog cjevovoda Hrastovica – VS Zebinac dodijeljeno 12,4 milijuna kuna bespovratnih sredstava, projektu radova na vodoopskrbnoj mreži naselja Vrelo Koreničko pripalo je 2,2 milijuna bespovratnih kuna, a za izgradnju i rekonstrukciju vodovodne mreže u južnom dijelu Ulice Stjepana Radića u Kutini bespovratno je dodijeljeno 4,4 milijuna kuna.

Nadalje, Vodovod Dubrovnik je za projekt sustava odvodnje i pročišćavanja otpadnih voda naselja Suđurađ na otoku Šipanu i vodoopskrbu naselja Doli dobio sufinanciranje od 33,2 milijuna kuna, za rekonstrukciju vodoopskrbnih cjevovoda u Gradu Iloku u pet ulica ukupna dodijeljena bespovratna sredstva dosežu 1,5 milijuna kuna, za transportni kolektor i uređaj za pročišćavanje otpadnih voda u Vojniću 18 milijuna kuna, a za rekonstrukciju i dogradnju vodooopskrbnog cjevovoda na području Aglomeracije Zaprešić 21,4 milijuna kuna.

Tu je i projekt slavonskobrodskog Vodovoda, koji se odnosi na sustav vodoopskrbe u općinama Velika Kopanica i i Donji Andrijevci, uz ukupna bespovratna sredstva od 30,3 milijuna kuna, za izgradnju dijela kanalizacijskog sustava Drniš – zapad 2 namijenjena bespovratna sredstva su u visini 13,7 milijuna kuna, za projekt izgradnje vodovoda u Lepurima, Buliću i Islamu Grčkom bespovratno sufinanciranje doseže 15 milijuna kuna, a za dogradnju i rekonstrukciju sustava vodoopskrbe na području Zadarske županije 55,6 milijuna kuna.

T.R./H

foto: fah