Poslovne vijesti

Home / Poslovne vijesti/turizam / Valamar Riviera i sindikati od Vlade očekuju produljenje mjera za radna mjesta

Valamar Riviera i sindikati od Vlade očekuju produljenje mjera za radna mjesta

Hotelijerska kompanija Valamar Riviera dobila je podršku dva strukovna sindikata za svoj program “Pauza, Restart”, kojeg će zbog krize covid19 provoditi do kraja ožujka 2021., a kompanija i njeni socijalni partneri od Vlade očekuju produljenje mjera za očuvanje radnih mjesta do kraja ožujka iduće godine. 

Valamar je već ranije izvijestio da do kraja ožujka 2021. očekuje normalizaciju poslovanja te je stoga do tada pokrenuo programa “Pausa, Restart” koji se odnosi na sve zaposlenike, i u sklopu kojeg se svima, uključujući i menadžmentu, plaće smanjuju dok su na čekanju odnosno pauzi zbog novonastalih uvjeta poslovanja i obustave turističkog prometa.

Za to je vrijeme svim zaposlenima osigurana naknada plaće od 60 posto redovnih primanja, što se financira iz zadržane dobiti kompanije i subvencija države. Ostalim djelatnicima koji rade za vrijeme pauze isplaćuje se redovna puna plaća, dok je menadžmentu plaća smanjena do 30 posto u razdoblju dok se svi djelatnici ne vrate na posao.

Program “Pauza, Restart” se jednako primjenjuje za djelatnike i menadžment te se svaki mjesec s obzirom na mogućnosti upošljavanja određuju djelatnici koji će ići na posao te oni koji će primati naknadu za čekanje na posao, navodi se u priopćenju.

Podršku programu dali su i socijalni partneri te je na godinu dana potpisan sporazum s dva sindikata – Sindikatom turizma i usluga Hrvatske (STUH) te Sindikatom Istre, Kvarnera i Dalmacije, izvijestili su iz Valamara, koji zajednički sa sindikatima očekuju da se mjere Vlade kojima se podupire očuvanje radnih mjesta produže na isto to razdoblje.

Produženje mjera Vlade poslodavcima bi pomoglo u zadržavanju radnika i tijekom jeseni i zime, uz očuvanje turističkog sustava koji, po njima, može najviše utjecati na brzi ‘restart’ hrvatskog gospodarstva.

U povodu tog sporazuma direktorica sektora ljudskih potencijala u Valamar Rivijeri Ines Damjanić Šturman ističe da svima cilj treba biti isti a to je svakako očuvanje radnih mjesta.

Ovo je jedinstvena situacija u kojoj većina djelatnika neće uspjeti ostvariti godišnji fond sati rada zbog nemogućnosti poslovanja, pa će se kriza upošljavanja u turizmu protegnuti do Uskrsa 2021. godine“, rekla je Damjanić Šturman.

Dodaje da se u Valamaru pripremaju za ponovno otvaranje kampova i hotela tijekom svibnja i lipnja, ali će to ovisiti o otvaranju granica i stvaranju preduvjeta da gosti mogu doputovati u željenu destinaciju.

Predsjednik STUH-a Eduard Andrić ocijenio je da je u svibnju i najvećim optimistima postalo jasna stvarna teška ‘slika’ u djelatnosti turizma i ugostiteljstva, posebice hotelijerstvu, te smatra da je, bez obzira na otvaranje granica i najavu početka rada hotela, realno očekivati da rezultati ove turističke sezone neće biti ni blizu lanjskima.

Teško će se ove godine dosegnuti i 25 posto lanjskih financijskih rezultata u turizmu”, procjenjuje Andrić, dodajući da je i zato važan sporazum s Valamarom kao najvećim poslodavcem u turizmu, jer će se tako sačuvati radna mjesta do turističke sezone 2021. godine. 

Zajednički nastupamo i u odnosu na Vladu od koje očekujemo da ovoj djelatnosti omogući zacrtani cilj zadržavanja radnih mjesta kroz odobrenje dodatnih mjera potpore, poručio je Andrić. 

K.N./h

foto: Valamar

Tagovi: