gastronomija

Home / gastronomija/Poslovne vijesti / “Varaždinski klipič” dobio europsku zaštićenu oznaku zemljopisnog podrijetla

“Varaždinski klipič” dobio europsku zaštićenu oznaku zemljopisnog podrijetla

“Varaždinski klipič” dobio je europsku zaštićenu oznaku zemljopisnog podrijetla te je postao 27. hrvatski proizvod zaštićenog naziva u EU-u, izvijestio je u srijedu Damir Crleni iz Udruge kuhara Varaždinske županije.

Naime, Europska komisija je 6. listopada 2020. objavila da je “Varaždinski klipič” upisan u registar zaštićenih oznaka izvornosti i zemljopisnog podrijetla te je zaštićen na području cijele Europske unije, čime se potrošaču jamči kupnja autentičnog proizvoda.

Crleni je na konferenciji za novinare rekao kako je sretan što je “Varaždinski klipič” na mjestu koje je predvidio 2003. kada su osnivali Udrugu kuhara.

– Vizija koju sam imao te godine ostvarila se danas, rekao je Crleni, dodavši kako se nada da je ovo početak drugačijih promišljanja i unutar pojedinih tvrtki u sklopu Varaždinske županije koje mogu plasirati i predstaviti klipič.

Cilj je, ističe, bio zadržati jedinstven identitet klipiča kako bi bio vizualno prepoznatljiv i kako bi ga pamtili gosti koji dolaze u Varaždin.

Udruga kuhara je u svojim ciljevima od početka zacrtala da će štititi proizvode koji prezentiraju prije svega županiju, a onda i nas osobno, kuhare, rekao je.

Dragutin Vincek, pročelnik Upravnog odjela za poljoprivredu i ruralni razvoj Varaždinske županije, kazao je da je već nekoliko mjeseci u izradi monografija Varaždinski klipič te da su samo čekali ovu potvrdu kako bi priča bila kompletna.

Smatramo da bi bilo šteta sve te povijesne navode i tragove koje smo izvukli ne objelodaniti i staviti na jedno mjesto, rekao je Vincek te dodao da Županija želi još više popularizirati tradicionalne autohtone proizvode.

Proces zaštite naziva “Varaždinskog klipiča” počeo je u veljači 2017. na inicijativu Udruge kuhara Varaždinske županije, a u listopadu iste godine zaštićen je na nacionalnoj razini.

P.T./h

foto: TZ VZ