Ostale vijesti

Home / Ostale vijesti / /VIDEO/ Marić žestoko o dugovima u zdravstvu; kao da je jučer postao ministar financija

/VIDEO/ Marić žestoko o dugovima u zdravstvu; kao da je jučer postao ministar financija

Ministar Zdravko Marić govorio je poprilično ljuto i otvoreno tijekom sjednice saborskog Odbora za zdravstvo, te radio pritisak na prisutnog ministra Vilija Beroša da počne smanjivati rashode zdravstvenog sustava.

No nije znao da se sjednica prenosi preko saborskog kanala na YouTubeu.

Jako mi se sviđa da smo ovdje bez kamera. Ne moramo se suzdržavati, možemo krajnje otvoreno govoriti”, rekao je ministar Zdravko Marić u jednom trenutku.

I dok je tijekom sjednice ministar Marić radio pritisak na Beroša, ministar zdravstva je odgovornost prebacivao na premijera Andreja Plenkovića, tvrdeći da mu je već ranije dostavio prijedloge, ali da on oklijeva zbog lokalnih izbora.

Ministar financija prezentirao je  i brojke koje pokazuju kako su dramatično rasli troškovi zdravstva.

Malo sam se jučer na kraju sastanka našalio, ako mi još netko dođe s tezom da Ministarstvo financija nešto duguje, neću odgovarati za svoje postupke.

Ne možemo više. Teško mi je, nisam dovoljno pametan da bih objasnio kako to u COVID godini toliko rastu troškovi za lijekove, pa i ove posebno skupe. Svi živi rastu, a imamo podatke o smanjivanju medicinskih zahvata”, kazao je, između ostaloga Marić na sjednici.

Beroš je pak rekao da je zdravstveni sustav i bez COVID-a neodrživ.

COVID nas je osvijestio o važnosti zdravstvenog sustava, ali i o neodrživosti sustava. Ukoliko ne počnemo s reformama, bit ćemo u velikom problemu, toga sam bolno svjesan”, kazao je Beroš, prenosi Dnevnik.hr.

I tako cijeli dan javnost simpatizira ministra financija Zdravka Marića, koji je odlučio smanjiti dugove u zdravstvu, ali ministar Beroš nije krenuo u reforme. No, istine radi, stvar je malo dublja. Prvo, Marić je već mnogim ministrima prije Beroša trebao dati neke ultimatume u trošenju poreznih sredstava, ali nije. Drugo, na ravnateljskim pozicijama javnih zdravstvenih ustanova uglavnom su stranački ljudi, koje nitko ne dira zbog rezultata poslovanja ustanova. Kada se na te pozicije postave nestranački ljudi, mogu se očekivati barem mala smanjenja dugova u zdravstvenom sustavu.

novo.hr

foto: scr.yt