Poslovne vijesti

Home / Poslovne vijesti/turizam / /VIDEO/ Otvoren 188. Oktoberfest

/VIDEO/ Otvoren 188. Oktoberfest

Tradicionalnim zabijanjem slavine u pivsku bačvu, gradonačelnik Münchena Dieter Reiter otvorio je u subotu u podne 188. Oktoberfest, najveće narodno slavlje na svijetu.

Prvi „Mass“, kako se naziva krigla od jedne litre piva, Reiter (Socijaldemokratska stranka Njemačke SPD) je pružio bavarskom premijeru Markusu Söderu (Kršćansko-socijalna unija CSU).

Organizatori se nadaju da će ove godine vrijeme biti bolje nego prošle godine kada je Oktoberfest prošao uz danonoćnu kišu i uz dnevne temperature od 10 stupnjeva.

Ove godine Oktoberfest traje dva dana dulje, do 3.listopada kada se u Njemačkoj slavi Dan ujedinjenja a organizatori očekuju šest milijuna posjetitelja.

Neki šatori poznatih pivovara su već prije službenog znaka za točenje piva u 12 sati zbog navale morali zatvoriti svoja vrata.

Cijene piva ove godine su za oko 6 posto više nego prošle i kreću se između 12,60 i 14,90 eura po litri piva.

Za sigurnost na Oktoberfestu zaduženo je više od 600 policajaca i preko 2000 privatnih zaštitara.

Iako se 8. listopada, samo nekoliko dana nakon završetka Oktoberfesta u Bavarskoj održavaju izbori za zemaljski parlament, politika neće igrati neku ulogu na narodnom okupljanju. Organizatori tradicionalno ne dopuštaju održavanje političkih skupova na području gdje se održava Oktoberfest.

N.H./H

foto: twitter

Tagovi: