Ostale vijesti

Home / Ostale vijesti / /VIDEO/ Rusi ustali protiv mobilizacije, mnogi bježe iz zemlje!

/VIDEO/ Rusi ustali protiv mobilizacije, mnogi bježe iz zemlje!

Najava ruskog predsjednika Vladimira Putina o mobilizaciji šokirala je Ruse, koji su izašli na ulice gradova diljem zemlje i prosvjedovali.

Putinova odluka da objavi djelomičnu mobilizaciju šokirala je Rusiju, rat koji je velika većina Rusa dosad promatrala ‘sa strane’, sada će se ticati mnogih obitelji diljem zemlje.

Uhićeno preko 800 ljudi, kordoni po Moskvi

Grupa za zaštitu ljudskih prava objavila je da je ukupno 826 ljudi u 37 gradova diljem Rusije dosad privedeno nakon današnjih prosvjeda protiv mobilizacije.

U Moskvi je uhićeno 309, prema neovisnoj skupini za praćenje prosvjeda OVD-Info.

Dopisnica Sky Newa koja je bila a prosvjedu u Moskvi, rekla je da se policija vrlo brutalno obračunavala s policajcima.

Kako je javio dopisnik Guardiana iz Moskve, policija je u glavnom gradu Rusije postavila kordon zbog prosvjednika. Javlja i kako stotine prosvjednika prosvjeduju protiv mobilizacija uzvikujući “Ne ratu”

Gotovo svi letovi iz Rusije bili su rasprodani samo nekoliko sati nakon što je Putin proglasio djelomičnu mobilizaciju rezervista.

Rasprodani letovi iz Rusije prema inozemstvu

Letovi iz Moskve za glavne gradove Gruzije, Turske i Armenije, sve destinacije koje Rusima dopuštaju ulazak bez vize, rasprodani su u roku od nekoliko minuta nakon Putinove objave, prema podacima o prodaji letova.

Izravni letovi iz Moskve za Azerbajdžan, Kazahstan, Uzbekistan i Kirgistan također su postali nedostupni. One avionske karte koje su još bile dostupne tijekom dana postizale su cijenu pet puta veću od prosječne plaće.

Bijeg Rusa odvija se i automobilima, na granici s Finskom stvorena je kolona duga 35 kilometara dok mnogi potencijalni vojni obveznici panično pokušavaju izbjeći da budu poslani u Ukrajinu kao topovsko meso.

Organizator prosvjeda Rusima: “Za Putina ste samo topovsko meso”

Ruski antiratni pokret Vesna pozvao je na prosvjede u gradovima i mjestima diljem Rusije u znak prosvjeda protiv mobilizacije.

“Ne morate umrijeti za Putina. Potrebni ste u Rusiji onima koji vas vole. Za vlasti ste samo topovsko meso, bit ćete poslani da umrete bez ikakvog smisla i svrhe”, poručila je Vesna.

N.H.

foto: scr.tw