Ostale vijesti

Home / Ostale vijesti / /VIDEO/ Stručnjak odgovorio ima li razloga za strah zbog morskog psa pokraj Makarske

/VIDEO/ Stručnjak odgovorio ima li razloga za strah zbog morskog psa pokraj Makarske

Morski pas snimljen kraj Makarske je modrulj. Vrlo jasno je to za Dalmatinski portal kazao i obrazložio prof.dr.sc. Alen Soldo, sa splitskog Sveučilišta, Odjela za studije mora.

– To što je ugledan i snimljen samo pokazuje da je ljeto došlo i da je veći broj turista s mobitelom na moru – nasmijao se Soldo i slikovito pokazao koliko je normalno što se modrulj nalazi u Jadranskom moru i da je jedna od 28 uobičajenih vrsta.

Kazao je da je vidio komentare i nagađanja kako se radi o velikoj bijeloj psini što nije istina, ali nije nemoguće da se i njega ugleda jer i on povremeno zalazi u Jadransko more.

No, modrulj je ‘stalna’ vrsta i mrijesti se na nekoliko mjesta u Jadranu, kako je rekao, on je ‘najdomaćija vrsta’ iako je ‘kozmopolit’.

– Nema razloga za paniku – podvukao je Soldo.

🦈🦈🦈 08.06.19 Makarska Riviera 🦈🦈🦈..Modruljpoput veće i poznatije Velike bijele psine privučen krvlju može zabunom napasti ljude. Napadi su rijetki pa se modrulj smatra potencijalno opasnim morskim psom. BlauhaiZugleich gilt der Blauhai als eine der für den Menschen potentiell gefährlichen Haiarten. Es gibt mehrere Berichte von Haiattacken durch diese Art auf badende oder tauchende Menschen sowie auf Boote. Dabei ist anzunehmen, dass die Haie die Menschen für eine zu überwältigende Beute hielten. Aufgrund ihres Lebensraumes, der im Normalfall nicht in den Küstenbereichen liegt, sind diese Angriffe jedoch äußerst selten. Der Blauhai kann als Beispiel für die übertriebene Darstellung der Gefährlichkeit von Haien für den Menschen dienen…. Video by Michael Braun

Objavljuje Cro2go u Nedjelja, 9. lipnja 2019.

novo.hr

foto: scr.FB