Poslovne vijesti

Home / Poslovne vijesti/turizam / Vlasnik broda i kapetan pušteni da se brane sa slobode: ‘Plovili smo tri dana i sve je bilo u redu’

Vlasnik broda i kapetan pušteni da se brane sa slobode: ‘Plovili smo tri dana i sve je bilo u redu’

Osumnjičeni za tragediju na brodu Atlantia, vlasnik i kapetan, pušteni su da se brane sa slobode. Terete se za teško kazneno djelo protiv opće sigurnosti i smrt talijanskog poduzetnika Eugenia Vincija. Otrovana su i njegova djeca, a još troje ljudi završilo je u splitskoj bolnici uključujući i Vincijevog prijatelja Bruna Mancusa, bivšeg talijanskog senatora i gradonačelnika sicilijanskog grada Sant’Agata di Militello.

Osumnjičenici se terete da su prošlog tjedna prije kobnog putovanja ugradili agregat protivno pravilima struke i tehničkim uputama u pogledu sigurnosti korištenja uređaja zbog čega je došlo do istjecanja ugljičnog monoksida u prostor potpalublja i trovanja putnika. 

Obojica negiraju odgovornost, tvrde da ništa nije ukazivalo na problem s agregatom i puštanjem otrovnog plina. Iznijeli su kratko obrane, u dosta su teškom psihičkom stanju pa nisu odgovarali na pitanja tužitelja. Izrazili su žaljenje i sućut zbog smrti poduzetnika Vincija, zabrinuti su za stanje dvoje djece koja se i dalje nalaze u teškom stanju u splitskoj bolnici. Potreseni su svime što se dogodilo, prenosi Dalmatinski portal.

Atlantia je nedavno prošla veći remont, a isplovila je iz Omiša tri dana prije tragedije. U Splitu su pokupili putnike i zaputili se preko Brača i Visa do Hvara. U utorak ujutro su isplovili, no ubrzo su se vratili kada je otkriveno da su gosti u teškom stanju. Vinciju nisu više mogli pomoći, bio je mrtav, a djeca su helikopterom prebačena u Split.

Isprva se špekuliralo da su se Talijani otrovali školjkama u restoranu, no vrlo brzo fokus istrage prebacio se na brod i agregat. Jučer je na brodu obavljen očevid, tijekom kojeg je pozlilo i dvojici policajaca. Državno odvjetništvo nije predlagalo pritvor za osumnjičene. 

Mi smo nakon zaprimanja kaznene prijave protiv okrivljenika brodara i zapovjednika broda ispitali okrivljenike zbog teškog kaznenog djela protiv opće sigurnosti. Iste se tereti da su unutar broda ugradili agregat koji je redovnom upotrebom stvorio otrovne plinove zbog kojeg je udisanjem došlo do smrti i teških ozlijeda drugih putnika. Nakon ispitivanja isti su pušteni da se brane sa slobode obzirom da izostaju razlozi za određivanje istražnog zatvora. Slijedi donošenje rješenja o provođenju istrage, zaprimanje nalaza i mišljenja nalaza vještaka – kazao je Marin Mardešić, zamijenik državne odvjetnice. 

novo.hr

foto: arhiva.nh