auto-moto

Home / auto-moto/Poslovne vijesti / Volkswagen (VW) naznačio da bi mogao zatvoriti jednu tvornicu Audija

Volkswagen (VW) naznačio da bi mogao zatvoriti jednu tvornicu Audija

Njemački automobilski div Volkswagen (VW) naznačio je da bi mogao zatvoriti tvornicu Audija u Bruxellesu zbog naglog pada potražnje za luksuznim električnim automobilima.

Potražnja za Audijevim Q8 e-tronom, lansiranim 2018. godine, naglo je pala i uprava razmišlja o prekidu proizvodnje tog modela. Izvor blizak tvrtki rekao je da se odluka može očekivati iduće godine.

Uprava se sprema pokrenuti postupak savjetovanja u potrazi za alternativnim rješenjima za tvornicu koja zapošljava oko 3.000 ljudi. “Ako ne pronađemo alternativu, mogli bismo i ugasiti proizvodnju”, stoji u Audijevom priopćenju.

Pogon u Bruxellesu proizveo je lani oko 50.000 automobila i, uz slabu potražnju, muče ga i “dugogodišnji strukturni izazovi”, uključujući teškoće s preuređenjem zbog blizine velikog grada i visoki logistički troškovi.

U veljači tvornica je dva tjedna bila zatvorena zbog manjka dijelova, pa su isporuke kasnile. Uprava VW-a izdvojila je probleme u pogonu među razlozima za 20-postotni pad operativne dobiti u prvom tromjesečju. Glasnogovornik kompanije već je tada bio rekao da razmatraju mogućnosti promjena u proizvodnji. 

U utorak VW je upozorio da će ga potraga za alternativnom namjenom za tvornicu u Bruxellesu ili njezino zatvaranje i druge neplanirane stavke stajati u ovoj godini do 2,6 milijardi eura.

Volkswagen nije zatvorio pogon još od daleke 1988. godine kada su ugasili proizvodnju u američkom Westmorelandu. Čelnik jednog VW-ovog brenda bio je zaprijetio zatvaranjem tvornice u Europi i nekoliko mjeseci kasnije podnio je ostavku, naglašava izvor iz radničkih krugova.

Proizvođači automobila očekivali su snažniju potražnju za električnim vozilima i sada su u problemima, budući da su uložili puno novca u razvoj kapaciteta i tehnologije. Početkom godine Audi je bio upozorio da očekuje slabiju prodaju u 2024., predstavljajući istodobno nove modele i smanjujući troškove.

D.B./H

foto: VW