Poslovne vijesti

Home / Poslovne vijesti/tehnologija / Vrijednost ponuda za frekvencije za mobilne mreže u Njemačkoj dosegnula 6 milijardi eura

Vrijednost ponuda za frekvencije za mobilne mreže u Njemačkoj dosegnula 6 milijardi eura

Ukupna vrijednost ponuda na njemačkoj dražbi radijskih frekvencija za mobilne komunikacije dosegnula je u desetom tjednu ukupno šest milijardi eura, objavio je regulator.

Dražba je počela sredinom ožujka a dozvolu za nadmetanje za frekvencije osigurali su Deutsche Telekom, Vodafone, Telefonica Deutschland i ‘virtualni’ mobilni operater 1&1 Drillisch.

Dosada prikupljeni ukupni iznos ponuda od šest milijardi eura, prema priopoćenju regulatora, premašio je očekivanja budući da kompanije nastoje osigurati udio u frekvencijskom ‘kolaču’ koji će im omogućiti pružanje usluga u unosnim segmentima ‘pametne’ proizvodnje i superbrzog pristupa kućanstava Internetu.

Pritom vodeća telekomunikacijska tvrtka u Njemačkoj Deutsche Telekom spočitava regulatoru da je ograničenom ponudom frekvencija podigao cijene.

DT vodi u dražbi 13 blokova frekvencija, Vodafone je zauzeo čelnu poziciju na natjecanju za 12 blokova a Telefonica Deutschland za osam blokova, pokazuju rezultati, objavljeni u četvrtak na internetskoj stranici Savezne mrežne agencije (BNetzA).

‘Virtualni’ mobilni operater 1&1 Drillisch, novopridošlica na njemačkom tržištu mobilnih komunikacija, također je zauzeo vodeću poziciju na dražbi osam blokova, poduprt željom izvršnog direktora Ralfa Dommermutha da tvrtki osigura poziciju četvrtog tk operatera u Njemačkoj.

Drillitsch i vlasnik kontrolnog udjela u njegovoj kompaniji United Internet smanjili su isplatu dividendi kako bi prikupili dovoljno novca za kupnju frekvencija.

Čelnici telekomunikacijskih kompanija upozoravaju da će visoke cijene frekvencija smanjiti njihov manevarski prostor za ulaganje u gradnju mobilne mreže nove generacije 5G, kao što se prošle godine dogodilo u Italiji.

P.T./hina

foto: pinterest