tehnologija

Home / ostalo/Poslovne vijesti/tehnologija / WinDaysi u Poreču okupili više od 1.700 sudionika

WinDaysi u Poreču okupili više od 1.700 sudionika

U Poreču je u petak završila 17. WinDays konferencija koja je okupila više od 1.700 sudionika, a održano je preko 150 predavanja i panela, među ostalim, o važnosti digitalne transformacije i njezinom utjecaju na hrvatsko gospodarstvo. 

Na konferenciji se su se čuli i brojni primjeri domaćih tvrtki koje prolaze kroz digitalnu transformaciju – kroz razvoj softvera za poljoprivrednike, koji pomaže upravljati podacima i svakodnevnim operacijama, online tržnicu, aplikaciju koja pokazuje kako vremenski uvjeti utječu na prodaju proizvoda, nove načine internetskog i mobilnog bankarstva te dvostranu komunikaciju s korisnicima.

Isto tako, prezentirano je i kako digitalna transformacija može biti uspješna i u državnoj upravi prilikom prikupljanja i obrade podataka ili ideja od građana, navodi se u priopćenju organizatora.

Ipak, predavači su ukazali kako je još uvijek izrazito mali broj kompanija koje su započele digitalnu transformaciju te na nužnost da se kompanije i organizacije što prije uključe u ovaj proces, što će povećati konkurentnost države, kao i njen razvoj.

Jedan od zaključaka ovogodišnje konferencije je i da je obrazovanje ključ razvoja svakog društva te da se što prije moraju dogoditi obrazovne promjene.

Zaključeno je, nažalost, i kako je ovdašnji sustav inertan, pa nam većina najkvalitetnijih studenata odlaze u inozemstvo, a oni koji ostaju nemaju dovoljno slobode i znanja za poduzetničke pothvate.

Također, istaknuto je i da je nužno ljude usmjeravati prema inženjerskim zanimanjima i STEM vještinama.

T.R./h

foto: windays

Tagovi: