Poslovne vijesti

Home / Poslovne vijesti/tehnologija / Xeroxova ponuda od 33,5 milijardi dolara za preuzimanje HP-a nije prihvaćena

Xeroxova ponuda od 33,5 milijardi dolara za preuzimanje HP-a nije prihvaćena

Američka tehnološka kompanija HP odbila je ponudu za preuzimanjem tvrtke Xerox Holdings Corp vrijednu 33,5 milijardi dolara, obrazloživši da ponuda značajno podcjenjuje tu tvrtku za osobna računala i nije u interesu dioničara.

Odgovarajući na ponudu tog poznatog američkog proizvođača pisača, HP je u nedjelju priopćio da bi time kombinirana kompanija bila opterećena „velikim dugom” i da spajanje ne bi bilo u interesu dioničara.

HP je ipak priopćio kako je zainteresiran za razgovor o spajanju s kompanijom Xerox, priznajući da vidi potencijalne prednosti konsolidacije.

„Imamo veliku vjeru u vlastitu strategiju i našu sposobnost da nastavimo postizati održiv dugoročan rast vrijednosti u HP-u. Prepoznajemo potencijalne prednosti konsolidacije i spremni smo istražiti postoji li vrijednost koja može nastati za HP-ove dioničare kroz potencijalno spajanje s Xeroxom”, piše u HP-ovom priopćenju.

Xerox je početkom studenog dioničarima HP-a ponudio 22 dolara po dionici, odnosno 17 dolara u gotovini i 0,137 Xeroxovih dionica za svaku HP-ovu. Tom ponudom bi dioničari HP-a bili vlasnici oko 48 posto kombinirane tvrtke. Cijena HP-ovih dionica u petak je na završetku trgovanja na burzama iznosila 20,18 dolara.

K.A./hina

foto: HP

Tagovi: