auto-moto

Home / auto-moto/Poslovne vijesti / Yandex planira znatno povećati svoju flotu autonomnih vozila

Yandex planira znatno povećati svoju flotu autonomnih vozila

Ruska internetska tražilica Yandex najavila je kako razmatra u sljedeće dvije godine povećati svoj vozni park autonomnih vozila do 1.000 kako bi ubrzala testiranje nove tehnologije.

Ta kompanija, ruski ekvivalent Googleu, nada se da će već krajem ove godine započeti testiranje više od 100 autonomnih vozila na cestama. Već ima vozni park od 90 takvih automobila, od kojih je 35 testirano na moskovskim cestama.

“Planiramo dodatno povećati vozni park, za do čak tisuću automobila. Prvih tisuću automobila možemo proizvesti prilično brzo, u razdoblju od jedne i pol do dvije godine. To je potrebno kako bismo brzo provjerili promjene u algoritmima koje izrađujemo”, rekao je voditelj Yandexovog odjela autonomnih vozila Dmitrij Poliščuk.

U istraživanju koje je u siječnju objavila HSBC banka navodi se da je Yandexov softver za autonomnu vožnju u rangu sa svjetskim liderima u tom tehnološkom području te da je sustigao Googleov Waymo.

Yandex ne otkriva koliko je uložio u tehnologiju autonomnih vozila, no Poliščuk je naveo da svaki automobil košta 6,5 milijuna rublja (oko 89 tisuća funti). Prototip je koštao 9,5 milijuna rublja.

Kompanija je započela razvijati tehnologiju autonomnih vozila 2016. godine, a prve automobile testirala je 2017. godine. Automobili se trenutno testiraju u ruskim tehnološkim parkovima Skolkovo i Innopolis. Tvrtka je prošle godine također dobila dozvolu testirati svoju tehnologiju u Izraelu.

Yandex posluje u 30 država, a izlistan je na američkom Nasdaqu od 2011. godine. Uz internetske usluge, bavi se i dostavom hrane i poslovanjem na platformi za dijeljenje vožnje s Uberom u Rusiji, Armeniji, Azerbajdžanu, Bjelorusiji, Gruziji, Kazahstanu i dr.

P.T./hina

foto: Yandex

Tagovi: