gastronomija

Home / gastronomija/Poslovne vijesti / Za mandarine 20 milijuna kuna potpora, zahtjevi do ponedjeljka

Za mandarine 20 milijuna kuna potpora, zahtjevi do ponedjeljka

Zahtjevi za potpore proizvođačima mandarina koje ukupno iznose 20 milijuna kuna mogu se podnijeti do ponedjeljka 8. srpnja, priopćilo je u četvrtak Ministarstvo poljoprivrede.

Korisnici mogu biti proizvođači mandarina i klementina upisani u Upisnik poljoprivrednika i ARKOD sustav. Dostupno je ukupno 20 milijuna kuna, a zahtjevi se mogu podnositi  Agenciji za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju zaključno 8. srpnja 2019. godine.

Zahtjevi za potporu se podnose putem AGRONET zaštićene mrežne aplikacije, a po unosu zahtjeva u AGRONET, korisnici su dužni zahtjev ispisati i potpisati te predati u podružnicu Agencije za plaćanja. Iznos potpore utvrđuje se razmjerno površinama pod mandarinama i klementinama upisanima u ARKOD.

Potpore se odnose na mandarine uzgojene od vrste Citrus reticulata Blanco, uključujući satsume (Citrus unshiu Marcow), klementine (Citrus clementina hort. ex Tanaka), obične mandarine (Citrus deliciosa Ten.) i tangerine (Citrus tangerina Tanaka) uzgojene od tih vrsta i njihovih hibrida.

U Ministarstvu ističu da proizvodnja agruma u poljoprivrednoj proizvodnji u Hrvatskoj ima vrlo važno mjesto, a koncentrirana je u Jadranskoj Hrvatskoj gdje se na površinama od oko 2.000 hektara najvećim dijelom proizvode mandarine, a nešto manje klementine, limuni, naranče i ostali agrumi. Na mandarine se odnosi 95 posto ukupnih površina pod agrumima, a prosječna proizvodnja mandarina i klementina iznosi oko 42.220 tona.   

Jedan od najvažnijih faktora o kojima uvelike ovisi urod mandarina je sredozemna voćna muha čije suzbijanje predstavlja sve veći trošak u ukupnim troškovima proizvodnje. Zato je cilj potpore poboljšati ukupne rezultate i održivost proizvodnog potencijala oštećenog zbog velike rasprostranjenosti i štetnog djelovanja sredozemne voćne muhe, kažu u Ministarstvu.

N.H.

foto: novo.hr