Ostale vijesti

Home / Ostale vijesti / Zapovjednik ratnog zrakoplovstva Križanec: Prizemljeni ruski helikopteri, na pet njih uočen je kvar

Zapovjednik ratnog zrakoplovstva Križanec: Prizemljeni ruski helikopteri, na pet njih uočen je kvar

Zapovjednik ratnog zrakoplovstva Michael Križanec održao je u četvrtak konferenciju za novinare nakon otkrića medija da su transportni helikopteri Mi-171Sh prizemljeni su zbog učestalih kvarova.

Na početku konferencije kazao je kako situacija nije dramatična.

Jučer smo dobili informciju o tehničkoj greški koja se potkrala za vrijeme remonta. Povezali smo se s ruskim proizvođečem koji je bio odgovoran za remont i poduzeli mjere. Naši tehničari uklonili su greške na četiri helikoptera, a sutra će na još jednom koji je na Krku. Ostatak flote omogućava nam provedbu svih misija i potpore”, rekao je Križanec.

Naglasio je da posada nikada nije bila ugrožena. “Na četiri helikoptera je otklonjena greška, peti je na Krku i sutra će i na njemu biti otklonjena greška”, kazao je Križanec dodajući da su četiri popravljena helikoptera u funkciji.

Na novinarsko pitanje koliko je reklamacija bilo nakon remonta, Križanec je rekao kako rezultati uporabe i eksploatacije pokazuju da je uz pomoć helikoptera prevezeno više od 300 pacijenata.

“Bilo je manje od 200 reklamacija, dvije trećine su uklonjene. One se odnose na količinu, kvalitetu, nomenklaturu… Neke reklamacije su se odnosile na banalne stvari. Vjerojatno će biti još reklamacija. Nedostaci se moraju otkloniti u garantnom roku. Ruski izvođač je priznao grešku i njima će se naplatiti popravak”, rekao je te dodao da žele sve reklamacije riješiti u garantnom roku kako troškove ne bi snosila Hrvatska.

Dodao je kako je jedan ruski injženjer stigao u Hrvatsku, te poručio da je za otklanjanje kvarova zadužen ZTC.

Ruski inženjer je primijetio grešku i upozorio nas, naši tehničari su potvrdili da su cijevi na hladnjaku krivo spojene na svih deset helikoptera, a do danas je kvar otklonjen na četiri helikoptera”, istaknuo je Križanec.

novo.hr

foto: scr.N1