Poslovne vijesti

Home / Poslovne vijesti / Je li normalno da inspektori glume medijske zvijezde?!

Je li normalno da inspektori glume medijske zvijezde?!

Naravno da ne bi trebalo biti normalno u uređenim sustavima. Ali pošto mi to nismo, kod nas inspektori sa značkom poziraju za novine i portale kao da su na pozornici.

“Uber” i “Cammeo” obavljaju čisti taksi-prijevoz i to rade nezakonito. U Zakonu o prijevozu u cestovnom prometu točno je definirano što je to autotaksi prijevoz, a riječ je o djelatnosti koja se obavlja osobnim automobilom ako se putnik ili skupina njih uzima na jednome mjestu, a prijevoz se obavlja na temelju jedne narudžbe i uz jedno plaćanje naknade za obavljeni prijevoz. Također, najam vozila s vozačem, što spomenute tvrtke ističu kao svoju djelatnost, također po njihovoj klasifikaciji spada u autotaksi prijevoz – izjavio je to za “Slobodnu” Stipe Dedić, cestovni inspektor za Splitsko-dalmatinsku županiju.

Iako vjerojatno ima nepravilnosti i u poslovanju “Cammea”, “Ubera” ali i “klasičnih taksista”, inspektor ne bi smio biti navijač ni jedne od navedenih tvrtki koje obavljaju prijevoz. Barem u normalnoj državi. A da navija za “stare taksiste”, u narodu popularno zvane “šahisti” svjedoči i ova rečenica iz Slobodne:

“Ako se u prijevozu putnika ubrzo ne spriječe prijevoznici koji ga obavljaju bez licencije i preko aplikacije, taksi-prijevoz će propasti. “Uber” svojim načinom rada zapravo potiče nezakonit rad prijevoznika koji rade za njega, te smatram da bi i on, kao poticatelj takvih aktivnosti, također trebao biti kažnjen, što sada nije slučaj” – zaključuje Dedić.

Ovog puta nećemo o prošlosti dotičnog inspektora, kojeg je jedan sinjski ugostitelj u Slobodnoj 2010. optužio za iznudu mita. Nećemo o njemu, jer nije on bitan. Izvrnuti sustav je bitan.

Ovog puta ćemo o tome kakav dojam ostavlja u javnosti inspektor koji pozira sa sunčanim naočalama pokazujući u ruci značku?! Jer je fora da se inspektori slikaju sa značkama? Ostavlja dojam kakav priliči inspektoru u državi gdje su oni medijske zvijezde – neozbiljan.

Država u kojoj su inspektori medijske zvijezde a ne obični (ali pošteni i vrijedni) službenici, u kojoj se zbog kumova mijenjaju statuti javnih tvrtki, u kojoj se djedica zbog par adventskih vjenčića kažnjava, a trgovačkim centrima sa svakodnevnim aferama gleda kroz prste, ima jako svijetlu budućnost.

Ovog puta nećemo ni o privatnim poduzetnicima koji rade po cijele dane da bi se neki mogli naslikavati. Privatni poduzetnici zaslužuju odvojeni tekst od ovakvih i sličnih likova.

Dragan Bacinger

foto: Slobodna Dalmacija