Ostale vijesti

Home / Ostale vijesti / Zbog korupcije u Ukrajini smijenjeno pet guvernera i četiri zamjenika ministara

Zbog korupcije u Ukrajini smijenjeno pet guvernera i četiri zamjenika ministara

Pet oblasnih guvernera i četiri zamjenika ministara razriješeni su dužnosti u Ukrajini, priopćila je u utorak vlada nakon sumnje u korupcijski skandal u vojsci, dok traje ruska invazija na tu zemlju.

Po riječima Tarasa Melnjičuka, vladina povjerenika u parlamentu, guverneri Dnjipropetrovske oblasti (u središtu) Valentin Reznjičenko, Zaporiške (na jugu) Oleksandr Staruh, Sumske (na sjeveru) Dmitro Živicki, Hersonske (na jugu) Jaroslav Januševič i Kijevske Oleksij Kuleba otići će se dužnosti.

Reznjičenko je u studenom optužen u glasilima da je ugovor o obnovi prometnica vrijedan desetke milijuna eura dodijelio tvrtki u suvlasništvu svoje partnerice koja radi kao osobna trenerica.

Po medijskim informacijama, Reznjičenko i četvorica njegovih kolega iz Sumija, Hersona i Zaporižja obuhvaćeni su sudskom istragom a Kulebino razrješenje je povezano s njegovim skorim imenovanjem na dužnost u predsjednikovu uredu.

Vlada je razriješila i zamjenika ministra obrane Vjačeslava Šapovalova, čija je ostavka najavljena ranije u utorak, te zamjenika ministra socijalne politike Vitalija Muzičenka i dvojicu zamjenika ministra za teritorijalni razvoj, Ivana Lukerju i Vjačeslava Negodu.

Anatolij Ivankevič i Viktor Višnjov, zamjenici pročelnika ukrajinske Uprave za pomorski i riječni promet također su razriješeni.

Ovaj niz smjena i razrješenja događa se nakon medijskih napisa o napuhavanju cijena u ugovoru o nabavi hrane za ukrajinsku vojsku, što je prvi korupcijski skandal od početka rata u ministarstvu obrane.

Predsjednik Volodimir Zelenskij najavio je u ponedjeljak navečer niz “kadrovskih odluka” u vezi s ovom aferom.

Korupcijske afere nisu bile rijetkost prije ruske invazije na Ukrajinu. Ova se afera događa dok Kijev traži od zapadnih saveznika stotine tenkova kako bi se odupro ruskoj agresiji.

N.H./hina

foto: arh.fah