Poslovne vijesti

Home / Poslovne vijesti / Zbog požara u hidroelektrani Plat istraga proširena na petoricu odgovornih osoba

Zbog požara u hidroelektrani Plat istraga proširena na petoricu odgovornih osoba

Županijsko državno odvjetništvo u Dubrovniku proširilo je istragu nad petoricom odgovornih osoba u Pogonu Hidroelektrane Dubrovnik u Platu u kojem su 10. siječnja 2019. u požaru poginula trojica radnika.

Istraga tužiteljstva, objavio je DORH, proširuje se nad Željkom Starmanom (67), donedavnim šefom HEP Proizvodnje, Nikolom Rukavinom (50), članom Uprave HEP-a te nad 64-godišnjakom, 45-godišnjakom i 73-godišnjakom, zbog sumnje da su kao odgovorne osobe u pravnoj osobi, od prosinca 2016. do 29. prosinca 2017., prilikom rekonstrukcije pogona hidroelektrane povrijedili obveze pravne osobe u gradnji i zaštiti od požara.

Dopuna vještačenja uzroka požara i kemijskog vještačenja

Uz to, istraga se proširuje na okrivljenu pravnu osobu sa sjedištem u Zagrebu, zbog sumnje da je odgovorna za kazneno djelo opasnog izvođenja građevinskih radova. Starman i Rukavina, za koje je tužiteljstvo priopćilo samo dob, uhićeni su 11. lipnja, a pred ŽDO u Dubrovniku su izjavili kako se ne osjećaju krivim. Pušteni su iz istražnog zatvora nakon što su saslušani svi svjedoci. Tužiteljstvo je dodalo da se u nastavku istražnog postupka provodi dopuna vještačenja uzroka požara i kemijskog vještačenja.

U požaru 10. siječnja 2019. u HE Plat nestala su tri radnika koji su nakon opsežne potrage pronađeni mrtvi. Jedno tijelo pronađeno je istog dana oko 14 sati u odvodnom kanalu hidroelektrane, a drugo oko 22 sata na obali mora u Cavtatu. Za trećim djelatnikom HE tragalo se do nedjelje 13. siječnja navečer, kada je njegovo tijelo locirano u pomoćnoj cijevi odvodnog kanala HE. U požaru je ozlijeđeno još sedam osoba, a Društvu HEP pričinjena je izravna i neizravna materijalna šteta velikih razmjera.

P.T.

foto: novo.hr