eko industrija

Home / eko industrija/Poslovne vijesti / Zbog tople zima u Njemačkoj prvi put u povijesti izostala ledena berba

Zbog tople zima u Njemačkoj prvi put u povijesti izostala ledena berba

Ova godina će u povijesti njemačkog vinarstva ući kao prva godina u kojoj je zbog neuobičajeno visokih temperatura izostala ledena berba pa tako neće biti niti ledenog vina s godištem 2019.

“Vinsko godište 2019. je prvo godište i kojem je u Njemačkoj izostala ledena berba”, rekao je Ernst Buescher iz Njemačkog vinskog instituta (DWI).

On je objasnio kako niti u jednoj od 13 njemačkih regija temperature nisu pala na minus sedam stupnjeva koliko je potrebno za proizvodnju ovog vinskog specijaliteta.

Za one vinare koji su odlučili dio uroda ostaviti na lozi kako bi grožđe “uhvatilo” mraz izostanak niskih temperatura znači potpuni gubitak berbe.

No, kako je priopćio DWI, očito je da su mnogi vinari naslućivali toplu zimu pa je eventualnu proizvodnju ledenog vina ove sezone prijavilo osjetno manje vinara nego prošle godine.

Broj vinograda u kojima su vladali uvjeti za ledenu berbu pada već godinama. Prošle godine je ledeno vino proizvedeno u samo osam područja, pretprošle u sedam.

Vinarima probleme ne stvaraju samo tople zime nego i ekstremno vruća ljeta koja berbe pomiču svake godine na sve ranije datume.

Time se razdoblje u kojem zdravo grožđe mora preživjeti do eventualne ledene berbe svake godine produljuje. Zato i mnogi vinari odustaju od rizičnog čekanja na niske temperature”, rekao je Buescher i dodao kako bi ledena vina mogla postati još rjeđa.

Njemačka meteorološka služba (DWD) je prije nekoliko dana objavila kako je protekla zima bila druga po redu najtoplija zima otkako se u Njemačkoj mjeri temperatura.

K.A./hina

foto: belje hr