Poslovne vijesti

Home / Poslovne vijesti / ZSE: Crobexi prošloga tjedna porasli, najviše rasla dionica Atlantske plovidbe

ZSE: Crobexi prošloga tjedna porasli, najviše rasla dionica Atlantske plovidbe

Na Zagrebačkoj su burzi Crobex indeksi prošloga tjedna ojačali, nadoknadivši dio gubitaka od prethodnoga tjedna, uz skroman promet od 38 milijuna kuna.

Crobex indeks porastao je prošloga tjedna 0,68 posto, na 1.895 bodova, a Crobex10 za 0,29 posto, na 1.105 boda. Nadoknadili su tako dio gubitaka od prethodnoga tjedna kada su potonuli više od jedan posto.

Među sektorskim indeksima, najviše je ojačao transportni, za 21,55 posto, dok je jedino oslabio građevinski, za 6,04 posto.

Redovni promet dionicama iznosio je oko 38 milijuna kuna, što je nešto manje nego tjedan dana prije.

“Trgovinski tjedan iza nas donio je porast Crobexa, čime je djelomično nadoknadio gubitak vrijednost od prethodnoga tjedna. Prosječni redovni dnevni prometi iznosili su oko 9,2 milijuna kuna, što je nešto manje nego tjedan ranije”, ističe Luka Grgić, financijski analitičar u Zagrebačkoj banci.

Najveći promet, 6,8 milijuna kuna, ostvaren je prošloga tjedna dionicom Optima telekoma, čija je cijena potonula za gotovo 11 posto, na 5,35 kuna, te je među likvidnijima bila najveća gubitnica.

Agencija za zaštitu tržišnog natjecanja (AZTN) izvijestila je polovicom tjedna da je Hrvatski Telekom (HT) dostavio dokumentaciju o pripremi postupka prodaje Optima telekoma, čime je izvršio mjeru iz rješenja te regulatorne agencije o uvjetno dopuštenoj koncentraciji HT-a i Optima telekoma iz lipnja 2017.

Ako u roku od šest mjeseci od utvrđenog početka prodaje dionica ne bude interesa za preuzimanje Optime, odnosno nema prihvatljivih ponuda za kupnju tih dionica, HT će morati angažirati investicijsku banku s mandatom za vođenje prodaje Optime.

Dionica HT-a pojeftinila je prošloga tjedna 1,88 posto, na 157 kuna, uz promet od 3,11 milijuna kuna.

Među najlikvidnijma bile su i dionice Valamar Rivijere te Zagrebačke banke. Dionicom Valamara ostvareno je 4,6 milijuna kuna prometa, a cijena joj je porasla 1,84 posto, na 38,7 kuna. Dionicom Zagrebačke banke, pak, ostvareno je 4,18 milijuna kuna, a cijena joj je porasla 1,72 posto, na 59 kuna.

Najveće dobitnice bile su prošloga tjedna dionice Atlantske plovidbe, sa skokom cijene za više od 18 posto, te Varteksa za gotovo 11 posto.

Na Zagrebačkoj se burzi prošloga tjedna trgovalo s ukupno 68 izdanja, pri čemu su 33 dionice zabilježile rast cijene, a 22 pad. Cijene 13 dionica stagnirale su na tjednoj razini.

N.H.

foto: zse